diumenge, d’octubre 22, 2006

Els minuts minutats


El Pep Giménez escrivia que li sembla bé que els espais electorals en els telenotícies estiguin cronometrats i que discrepa dels periodistes qui, al·legant llur professionalitat, demanen poder fer les notícies electorals no per blocs minutats, sinó com a ells els plagui, amb criteris de professionals.

Doncs jo també sento discrepar dels intrèpids periodistes d’aquest país, tot i que no sento coincidir amb el Pep Giménez. I el més important de l’afer no crec que sigui la difícil determinació dels criteris objectius (recorda que les persones som subjectes i no objectes i, per tant, els nostres interessos són subjectius i no objectius), sinó precisament els qui demanen aquesta llibertat.

Molts ciutadans es queixen, indignats, que la política és un niu de corruptes que es dediquen a quedar bé només per a guanyar unes eleccions i sucar quatre anys. Sempre he discrepat d’aquesta afirmació, però si hi ha alguna cosa de lletja i bruta en la política és la relació d’aquesta amb la premsa i els mitjans de comunicació. I la deriva anti-deontològica d’aquesta cap a una premsa dirigida. La pública també.

Quan són precisament els periodistes els qui demanen que se’ls tracti com a professionals la pregunta que hom es fa és: Són prou professionals com per tractar-los com a tals?

Sincerament, una professió coneguda per les guerres polítiques entre mitjans, els seguiments diversos de les campanyes electorals, l’ús partidista de les enquestes... No sé... sincerament em fa dubtar... Una professió amb sequaços ecoloxistes dedebò com l’expresidenta del col·legi de periodistes (paladinat de l’ètica professional i progressista del periodisme) Montserrat Minobis, que ja ha signat per Joan Saura... em fa dubtar. L’existència de sequaços com l’Ángeles Barceló, que m’han comentat (i desconec si és cert) que és una assídua a psoetv o Ismael Carbó, periodista del convergentíssim AVUI que és regidor del PSC a Sant Martí Sarroca (en ell els dubtes sobre la professionalitat poden arribar a prendre unes dimensions màgiques i àdhuc místiques) també em fan dubtar, per posar-ne uns exemples. Segurament en trobaríem molts més.

Sincerament, em sembla que aquestes peticions del col·lectiu periodista són normals, com normal seria que els contribuents demanéssim que es confiés en la nostra provitat i no existissin les inspeccions tributàries o que els polítics no creguessin oportú crear una oficina per controlar eventuals casos de frau i corrupció.

Ah, és veritat, que l’Oficina Antifrau no va arribar-se a aprovar per la negatva psoevergent...

12 Comments:

Blogger Àlex said...

Viu-viu,

Només recordar-te que ens falta la teva aposta de vots per ICV i PP.

1:46 p. m.  
Blogger Pedro said...

Els nivells de paranoia es superen. Si és tant convergent com és que és regidor del Psc?
Per cert, és simptomàtic que tu quet nacionalista, suposo, denuniciïs abans un simpe redactor afí a ciu d'un diari minoritari abans que les riuades de periodistes afins al psc.

2:20 p. m.  
Blogger RTM said...

Pedro, amic, convergentíssim és el diari, que compro gairebé cada dia. El regidor, si es presenta sota les sigles del psc-psoe imagino que no ho deu ser, de convergent.

L'epítet "del convergentíssim AVUI" fa referència, doncs, al diari AVUI, no al periodista. Si no recordo malament (i em puc equivocar, que ho faig sovint) tot plegat seria un complement circumstancial que complementa a "Ismael Carbó".

Parlo d'aquest periodista perquè conec el cas. També he parlat de la Minobis i la Barceló. Només he parlat, doncs, de periodistes afins a ICV i PSC. I n'hi ha molts més, en sóc conscient. Avui no he carregat contra CiU.

Àlex, no me'n recordava, però miraré de fer-ho, gràcies per fer-me memòria.

3:43 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Estic d'acord amb tu, com de costum: quan els mitjans de comunicació públics han obviat la mani del 18-F, quan han donat molts més minuts als dirigents de Ciutadans de Catalunya que a qualsevol altre partit extraparlamentari, quan consideren notícia diària les picabaralles de Rajoy o Zapatero però passen per alt tots els usuaris de Rodalies de la Renfe putejats dia sí dia també, doncs jo prefereixo que el minutatge estigui establert des de fora. Potser el que diuen en Saura o en Piqué (que a mi em cauen com el cul) poques vegades serà notícia, però si hi ha 250.000 i 400.000 persones que els han votat és perquè aquesta gent considera que el que diuen és important i que l'encerten, i per tant tenen dret que els mitjans públics els facin una mica de cas
i no es dediquin a cobrir només els candidats que criden més.

4:29 p. m.  
Anonymous Anònim said...

la objectivitat en el periodisme es quasi imposible.

Encara que ti esforcis al final hi acabaras posant cullerada, sobretot en politica ja que són persones i tindran les seves idees.

El millor seria que els blocs sobre política estiguessin minutats durant tot l'any, i que el video el graves el propi partit.

A mi m'encantaven les noticies d¡en Carrascal, i la seva sub-secció que es deia "mi opinion". Encara que tot el telenoticies era "subjectiu" en aquella secció deia clarament, que no era informació sino opinió...
Estaria bé que tb diferenciesin això a les noticies dels medis públics.

Sinó senzillament que copiin el fax de la agencia efe o d'altres i ja està...

5:30 p. m.  
Blogger Pedro said...

Salvador Cot, Albert Om, Descolt, Vicent Sanchis, Sam Abrams, Clara-Simí, David González, Sebastià Alzamora, Héctor Bofill, Salvador Cardús, Ramon Tremosa, Xavier Roig... són convergentíssims? De debò ho dius? Diria que veus fantasmes on no hi són.

5:43 p. m.  
Blogger Un indígena said...

Efectivament, jo també m'he plantejat què era millor, minutar les notícies o deixar que la colla de sociates que resideixen des de fa anys a TV3 la tuya facin (encara més) el que els doni la gana. En condicions normals, hom hauria d'estar a favor de la llibrtat individual. En condicions normals, no quan s'han de donar explicacions a Nicaragua.

8:45 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Home Pedro,

de col·laboradors que no són de la corda també en trobaràs al Periòdico o al País… Però no em diràs pas que el David Gonzàlez no és pas de ciu (sembla que la seva columna l'escrigui el Madí), o el Salvador Cot o el Vicent Sanchís, o si segueixo els teus punts suspensius, podria afegir al gros de l'Oliver, o al Sostres o al Desclot…

2:18 p. m.  
Blogger Pedro said...

Senyor anònim, que en Cot i en Sanchis són de ciu ho hauria de demostrar, això és més falç que res. Que la Clara-Simó és d'Erc és contrastat.

En algun diari hi trobarà la corrua de noms que li he dit afins a erc?
No li he dit "col.laboradors que no són de la corda" sinó una corrua interminable de simpatitzants d'erc. Evidenment que hi ha simpatitzants de Ciu, faltaria més, precisament defenso que és un diari de ciu i erc.


Per cert, espero que diguis a en David Miró, arran de l'article d'avui, tot el que vas dir a Jordi Cabré i Jordi Barbeta fa poc.

5:05 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Pedro,

Que a l'avui hi ha afins a erc com a col·laboradors, et dono la raó, però no deixen de ser l'anècdota. L'avui (que jo compro cada dia) és un diari proper a ciu, però la seva afinitat amb erc respon mes a una quota de catalanitat que a una voluntat de la direcció (ara que depen del senyor Lara la cosa encara està més magra). En la llista que vaig fer-te vaig deixar-me a dos noms il·lustres, com el Jordi Cabré i el Sintes. Aquest darrer el tenia per una ploma afinada (tot i que propera a ciu), però d'ençà de la campanya de l'estatut se'ns ha destapat com un assot al paper d'erc (això sí amb suavitat, però asense matissos). Finalment dir-te que pel que comentes en la darrera frase et confons d'anonimus.
Salut i independència

9:00 a. m.  
Blogger Oriol de Mollerussa said...

Estic totalment d'acord amb la tesi de fons del post d'en Viu-viu. No es pot deixar que els periodistes facin el que vulguin amb els blocs electorals, perquè no ens fiem dels periodistes, i amb raó, crec. Per cert, a mí no em molesta gens que no signin les informacions. Si volen poden fer-ho tot l'any, fins i tot quan no hi ha campanya.

11:00 p. m.  
Anonymous Anònim said...

M'agradaria retornar al tema de la professionalitat. L'afiliacio dels periodistes no hauria d'importar si realment fossin professionals--pero la veritat es que es dificil llegir una cronica que no sigui d'agencies sense trobar-te que el periodista ha de donar-te la seva opinio. Es un problema de ego? Trobariem uns quants exemples...

2:33 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home