divendres, d’abril 07, 2006

Més enquestes, aquest cop la de la Generalitat


Ahir van presentar la darrera enquesta del CEO (Centre d’estudis d’opinió) adscrit a l’Institut D’EStadística de CATalunya (IDESCAT); del departament d’economia i finances (aquest no té acrònim).

Més enllà de les valoracions diverses sobre els resultats de l’enquesta, que segons els amics del Busot
han estat convenientment amanits, m’agradaria comentar-ne, de manera succinta, tres aspectes:

Primer.- Tot i que CiU deia que actualment governa un partit de matriu espanyola, mai com ara l’agenda política catalana havia estat tant marcada per un debat en una òptica estrictament nacional. No es debat de la gestió o de la sanitat, es debat de l’estatut, de la nació i de la recaptació. En aquestes circumstàncies, lògicament, els partits de matriu nacional són els que en treuen un major rendiment. Per tant CiU i ERC són els que més pugen respecte de baròmetres anteriors.

Segon.- La frontera electoral entre CiU i ERC cada cop està més clarament delimitada. Els votants diletants entre ambdues opcions són cada cop menys i les valoracions generoses als líders dels uns i dels altres són cada cop menors (mala valoració de Carod pels votants de CiU i mala valoració de Mas pels votants d’ERC). Els dubtes són més entre PSC i CiU i entre ERC, PSC i ICV.

Tercer.- Curiositats com per exemple:

Dolors Nadal (cap de llista per Barcelona del PP a les eleccions espanyoles, tot sigui dit de pas, perquè sembla segons l’enquesta que ningú ho recordi) rep la pitjor valoració del seu propi partit (3’06 per sota del 3’53 del votants d’ERC) i les millors valoracions, de CiU, ICV i PSC (4’30, 4’12, 4’09 respectivament).

Es votants d’ERC senten l’estatut com el tercer problema més importants del país (20’3%, més que cap altre partit), i en canvi es mostren com uns ferms defensors del text.

Hi ha diverses sumes que no quadren. Per exemple: sobre sis votants d’ERC nascuts a la UE, un 15% és francès (1), un 35% portuguès (2), un 35% suec com IKEA (2) un 7’8% suís (0’5) i un 7’1% anglès (0’5). Em surten 6 persones, però dues deuen ser mortes... perquè només n’hi ha mitja... o són persones. Aquest n’és només un exemple, però és aclaridor per veure que els dades no estan automatitzades, sinó que han estat modificades al lliure albir del comprador.

No obstant això, com deia fa un parell de dies, d’una enquesta alterada no se’n pot fer cas, d’una sèrie d’enquestes alterades sí. Marquen una tendència per damunt de les alteracions. En aquest sentit, ERC i CiU pugen mentre l’agenda política catalana es situï en el marc estrictament nacional (cosa que CiU no va aconseguir); per això PSC i ICV no volen ni sentir a parlar d’eleccions anticipades ni d’allargar la tramitació de l’estatut.