dimecres, d’abril 05, 2006

Més d’enquestes (ERC després dels afusellaments de La Moncloa)

Ja vam dir que les enquestes menteixen sovint. De fet hi ha dos tipus d’enquestes: les que són serioses i detecten estats d’opinió i les que són tendencioses i volen crear estats d’opinió.

Malgrat tot, encara que les enquestes siguin de les segones, de les que pretenen crear un estat d’opinió, si en podem observar una sèrie llarga, podem veure una evolució que de manera més o menys palpable seguirà el batec de la societat. La Cadena SER en fa una setmanalment des de fa anys. Unes enquestes que no fan que en Francino aixequi cap. Són els seus
pulsómetros. En aquests pulsómetros del Grupo PRISA, en ZP sempre és un estadista ben valorat i a punt de repetir majoria, dotat d’un gran tarannà i estimat per tothom. Però fins i tot ell es ressent dels vaivens de l’actualitat i la seva valoració varia segons aquesta. És a dir, que puja i baixa com pugui passar en les enquestes fetes per percebre estats d’opinió, però sempre amb un coixí que és l’amistat periodística o l’estat d’opinió que es vulgui crear.

Per això adjunto aquesta sèrie que permet veure com, d’ençà del pacte del 22 de gener,
fotografiat el 24, el pulsómetro en qüestió no ha fet res més que reflectir el recupermanet demoscòpic d’ERC. És clar que, com més rotund és el no d’ERC als afusellaments de La Moncloa, més recupera ERC la seva força demoscòpica.

Ei, que no he dit que empati amb CiU, que és el què diu l’enquesta, dic que marca una tendència de recuperació de la credibilitat perduda.

... i no sembla que la campanya de les cartes passi factura, la darrera enquesta és posterior...