dilluns, de maig 15, 2006

El llegat dels deu consellers d’ERC

La Mireia Galindo em demanava en un comentari que digués quelcom sobre l'expulsió dels consellers d'ERC, crec. El que més m'agradaria és, però, era parlar dels projectes que han començat i que deixen a mitges per la seva destitució. Òbviament d'ells no en puc parlar perquè no els conec, però sí d'alguns dels seus projectes més positius i que a mi em resulten més rellevants.

Ara que pleguen, recordaré els projectes i les decisions més positius. No són fruit de seguir webs o argumentaris d’ERC, són fruit de seguir, il·lusionat, la tasca d’ERC al Govern durant dos anys i escaig.

Segur que els socialistes ja s’encarregaran de recordar tots els errors i d’apropiar-se de tots els encerts, ara que tenen el 100% del govern ells i els seus sequaços.

Josep-Lluís Carod-Rovira i Josep Bargalló (conseller primer)

El departament de presidència ha projectat, per primer cop, una llei de polítiques de joventut que posi fi al drama present de no saber què són les polítiques de joventut i qui les realitza. La llei està pendent d'aprovació.

També s'ha començat a aplicar la llei de política lingüística, s'ha fet un ingent esforça en la internacionalització de l'esport català i en les seleccions catalanes, s'estava treballant en una normativa per a la instal·lació de centres de culte que allunyés aquest tema de la xenofòbia i de la demagògia.

De la conselleria en primera depenia la creació de l’Oficina Antifrau que entre PSC i CiU s’han encarregat d’impossibilitar que acabés sent una realitat. Por?

Des de la conselleria en cap també s’han engegat iniciativa de recuperació de la memòria històrica i de reconeixement dels exiliats de la guerra civil (facilitant-ne el retorn, per exemple, o reconeixent i rescabalant en part als catalans que van passar temporades a camps de concentració).

També del conseller primer depèn el nonat Programa per al col·lectiu gai, lesbianes i transsexuals; primer pla per a l’equiparació dels drets d’aquest col·lectiu. Esperem que el mascle Quim Nadal també hi sigui sensible...

Anna Simó (consellera de Benestar i Família)

Personalment considero que ha estat una de les millors participacions en el Govern. Ha abandonat l'assistencialisme com a abc de les polítiques de Benestar Social. Per això ha preparat, i queden pendents d'aprovar, unes lleis de serveis socials i de pensions que reconeixen uns drets iguals a tots els ciutadans, iguals per a tots, a uns mateixos serveis socials. Insisteixo, abandonar l'assistencialisme per tendir cap al reconeixement de drets.

S’acaba d’aprovar la llei d’atenció a la infància i a l’adolescència. A veure com s’aplicarà...

Al marge d'això s'ha trobat amb el cas de l'Alba. Jo no hi entenc d'aquests temes, però una bona amiga que sí que hi entén m'ha comentat que la DGAIA (Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència) és un ens que a la Generalitat mai, ni ara ni fa 23 anys, ha funcionat. Actualment estava en procés de començar a rutllar una mica (tampoc gran cosa...) i que la descoordinació entre la DGAIA i certes dependències d'Interior (Montse Tira) van provocar el cas noticiable. Més enllà d'això, el síndic de greuges, autoproclamat defensor de les persones, s'ha dedicat a fer més de líder ecosocialista que de defensor de les persones amb el seu informe. Aquest informe ha aturat de soca-rel les incipients millores de funcionament de la DGAIA.

En aquest sentit, crec que ja s’ha aprovat la primera Llei de la Infància de Catalunya i la llei d’adopció de les parelles homosexuals.

Això són polítiques d'esquerres!

Josep Bargalló i Marta Cid (consellera d'Educació)

No crec que calgui dir gran cosa de la gestió d'educació.

1.- Convocatòria dels milers i milers de places de professors interins que hi havia (de manera irregular. No hi pot haver tants interinatges i tan perllongats!!). Aquests 4.200 nous mestres que la publicitat del sí del PSC-PSOE són els que ha convocat i contractat la consellera Marta Cid.

2.- Pacte Nacional per l'Educació amb sisena hora inclosa. Pacte que no s'havia aconseguit mai a Catalunya ni a gaires països propers que aposta per un ensenyament de major qualitat i que iguala una mica la pública i la privada.

Aquests anys s’han construït nombrosos centres educatius, tot i no haver pogut eradicar, encara els barracons i s’ha començat a treballar en una nova Llei d’educació permanent de Catalunya que ha de garantir el dret a l’educació de le spersones adultes.

Això són polítiques d'esquerres!

Joan Carretero i Xavier Vendrell (conseller de Governació)

Ha preparat i deixat llesta per a l'aprovació la llei que regula l'estatut dels electes locals i que dignifica la feina dels alcaldes i regidors a Catalunya. Això compta amb l'oposició dels socialistes, que probablement voldran retallar-la.

Ha triplicat els fons transferits als ajuntaments de Catalunya per a la realització d'obres i serveis.

Ha posat en marxa l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que ha posat Catalunya a primera divisió mundial en cooperació al desenvolupament i ha tingut una activitat assimilable a la de molts estats enviant observadors internacionals a diferents eleccions.

Davant del descontrol de la funció pública, més enllà de nomenar un director general de la funció pública que va haver de plegar davant de les pressions del lobby funcionarial, ha redactat un llibre blanc de la funció pública a partir del qual caldrà reformular el funcionament i la contractació pública de treballadors de l’administració autonòmica. Caldrà, doncs, entre moltes altres coses, aclarir quines són les formes d’accés a la funció pública i com s’adquireix la condició de funcionari interí.

En aquest sentit, per a delimitar millor l’esfera dels càrrecs públics i els seus límits ha fet la llei que regula les incompatibilitats dels càrrecs al servei de la Generalitat.

Joan Solà i Manuel Balcells (DURSI)

He sentit aquest matí a la ràdio que avui s’inaugura el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. És un projecte de l’anterior govern de CiU que, gràcies a l’impuls d’aquests darrers anys, veurà la llum avui. És un centre amb vora un miler d’investigadors, probablement el major centre d’investigació de Catalunya i un dels primers d’Europa.

El Departament ha apostat obertament per la confluència cap a Europa dels estudis universitaris i ha tingut molt clara que la igualtat de fet dels catalans passa per unes beques més justes i més nombroses.

També s’ha optat per la igualtat dels catalans a partir del CTTI promovent el cable arreu del territori català. Mentre els bascos, en la privatització de Telefònica van crear Euskaltel, els catalans (el Govern anterior) va optar per posar un home de la seva confiança al consell d’administració de Telefònica. El conseller Solà ha intentar suplir aquest error o aquesta decisió sectària a partir de l’acció ferma i decidida del CTTI per cablejar tot el país i fer arribar la xarxa a tots els catalans.

Pere Esteve i Josep Huguet (conseller de Comerç, Consum i Turisme)

Després d’haver a provat les lleis d’horaris comercials i d’equipaments comercials, l’expulsió dels consellers d’ERC agafa a Josep Huguet amb el Pla Territorial Sectorial d’Equipament Comercials redactat i a punt d’aprovació.

Ha creat l’Agència Catalana de Consum, organisme que vetlla pels drets de consumidors i usuaris.

Vaja, que els consellers d’ERC han estat expulsats del Govern tot just quan tenien moltes iniciatives a punt de ser aprovades i moltes altres a punt de començar-se a aplicar. Talment amb els pixats al ventre.

Després encara apareixeran els socialistes dient que els d’ERC els han deixat les conselleries empantanegades i que no han fet el traspàs de poders adequadament...

5 Comments:

Anonymous Anònim said...

Si Maragall hagués esperat fins a les eleccions per foragitar ERC del govern, pensa que els consellers republicans ja haurien aprovat la major part de les lleis pendents i haurien participat en la preparació dels pressupostos del 2007.

És evident que els socialistes ténen alguna raó més per fotre ERC ara i no després: les medalles, els sous, les llicències per atorgar, etc etc



SALUT I NO A L'ESTAFATUT

4:52 p. m.  
Blogger RTM said...

Isaac, un minipunt per a tu, per haver arribat al final del post.

Realment els socialistes podran robar tot allò de bo que ERC ha fet al govern. Això és un robatori a mà armada.

Algunes de les llicències que s'han d'atorgar són, per exemple, les de TDT. I les havia d'atorgar la conselleria primera. Casualment...

5:26 p. m.  
Blogger Jordi Molinera i Poblet said...

Osti... Pere Esteve, quin gran home... que va saber veure que CiU de nacionalista res de res i va tenir la valentia de donar el pas i anar a Esquerra.

6:38 p. m.  
Blogger Mireia said...

Gràcies pels aclariments, viu-viu, tot i que la tasca al departament d'Educació no la veig com tu, que no discuteixo la vàlua de la Marta, però hi ha coses...

Escriu-me un e-mail si tens temps, viu viu, que et vull dir una cosa, res de dolent no et preocupis.

9:49 a. m.  
Blogger RTM said...

Mireia, ara t'escric, crec que molts blocaires voldrien rebre aquest coentari teu, m'he de considerar afortunat!

Sí Jordi, he intentat recordar tots els homes i dones que han estat consellers d'ERC i me n'han sortit més dels que pensava...

2:04 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home