dijous, de juliol 07, 2005

La part contractant de la primerea part serà considerarda com...


Quan vaig estudiar dret constitucional em van explicar que hi havia, entre moltes d’altres classificacions, tres tipus de competències de les comunitats autònomes, les següents:

1.- Competències exclusives, les que són d’una única administració. Bé siguin de l’Estat, bé siguin de la comunitat autònoma.

2.- Competències compartides, les que pertanyen en part a l’Estat, en part a les comunitats autònomes. Generalment l’Estat fixa les bases i les comunitats autònomes desenvolupen la normativa bàsica o general.

3.- Competències concurrents, les competències que són indistintament exercibles per ambdues administracions. És el cas de la cultura i del foment.

De fet hi ha moltes més classificacions que afermen la pertinença d’una o altra competència a una o altra administració. No obstant això, la gestió diària ha demostrat que l’Estat espanyol ha anat estalonant, laminant i soscavant les competències que estatutàriament eren exclusives de Catalunya mitjançant lleis de bases, de coordinació i harmonització...

Ara, amb la redacció d’un nou estatut es proposa, entre d’altres avenços, afermar aquestes competències com a pròpies i exclusives de la Generalitat. Un cop arribats aquí, ens trobem amb el debat entre els de CiU que exigeixen, dient que fer el contrari equivaldria a un ultratge nacional, que cal parlar de competències exclusives i excloents; i socialistes afirmen que no, que cal anomenar-les exclusives i íntegres.

A mi, personalment, parlar de competències exclusives i excloents em recorda en
Groucho Marx quan explica un contracte dient que la part contratant de la primera part serà considerada com la part contratant de la primera part.

Aquests diàlegs no crec que puguin superar-los ni en David Madí ni en Miquel Iceta.

Si mirem al diccionari el significat
d’excloent ens trobem que en diu que significa “que exclou”. En el cas d’exclusiva, el mateix diccionari ens diu que significa “Que té la virtut d'excloure. ABS. Que exclou tota altra persona o cosa”. I no és el mateix? Cal reduplicar un mateix concepte perquè t’acabin aixecant la camisa?

Aquest debat lingüístic, etimològic i filològic em sembla gratuït, però en qualsevol cas em sembla més interessant l’aportació socialista, ja que aporta una novetat, que és que les competències exclusives ho serà de manera íntegra, és a dir, que l’Estat no podrà harmonitzar-la o regular-ne les bases. Que és el què fins ara fa per laminar les competències pròpies i exclusives de Catalunya.

No crec que ERC hagi afluixat en la defensa del blindatge de les competències com CiU i alguns mitjans insinuen, sinó que ERC s’ha deixat de debats estèrils i ha optat per assumir la integritat de les competències amés de l’excluisvitat. Sinó, perquè caldria repetir dos cops que una competència és exclusiva i excloent? Perquè segueixi sent foc d’encenalls?

Els debats filològics i etimològics que els facin els filòlegs, i la ponència de l’estatut, que faci un bon estatut. I esperem que els de CiU no es dediquin únicament a mirar què faran a les properes eleccions, que és la millor manera de fer que vagin malament.

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Looking for information and found it at this great site... » »

2:13 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home