dissabte, d’octubre 01, 2005

Retalls sobre l'estatut

[...]el republicà Josep-Lluís Carod-Rovira, que el dia anterior havia afavorit l'acord renunciant al protagonisme[...]
Marta Lasalas, "Me'n vaig a casa"
AVUI, 1/10/2005

Aunque la dialéctica bilateral Maragall-Mas haya apartado un poco el foco de Carod-Rovira y de ERC, sería injusto no reconocer que, sin el impulso constante de los republicanos, los dos grandes partidos no habrían sentido la necesidad de asumir el horizonte de la reforma estatutaria. En este sentido, y aunque parezca una contradicción, la ERC gubernamental de hoy también forma parte, de algún modo, de esta nueva sociovergència central.
Francesc Marc Álvaro, Cerrando la transición catalana
La Vanguardia, 30/09/2005

La solución se impuso en una postrera reunión entre Maragall, Mas, Carod y Saura, pero se hizo de rogar. Saura no cedía. Carod recordó que en el Estatut de Baleares fue una coma la que resolvió un conflicto que también parecía irresoluble. La propuesta de Carod fue bien acogida por el tripartito. No tanto por Mas, quien les recordó que ese malabarismo sintáctico era algo así como hacer trampas. El líder de CiU entendió que era la mejor de las soluciones y que, sin ella, el Estatut no salía. Mas hizo como que no veía la coma que el tripartito metía con calzador y dio por bueno el texto. La modificación entró en el registro del Parlament con la coma escrita con bolígrafo sobre el texto ya mecanografiado.
Susana Quadrado i Francesc Bracero, Por un cálculo, por una coma
La Vanguardia, 1/10/2005

Passada la mitjanit, el diputat convergent abandonava el domicili de Maragall convençut que la recta final del debat estatutari estava encarrilada. Part de les propostes que havia deixat damunt la taula estaven transaccionades a partir del document que el diputat d'ERC Joan Ridao li havia passat discretament aquella mateixa tarda, per mirar de facilitar l'acord.
Pere martí, Un sopar a mitjanit amb mongetes i truita
AVUI, 30/9/2005

Els rumors apunten que el PSC ofereix fer-se enrere en la qüestió de l’ensenyament laic –aprovada en les sessions de dimecres- a canvi que CiU rebaixi les seves pretensions enmatèria de finançament, comencen a acceptar: amb tant d’entusiasme, segons sembla, que ara són els d’ERC els que consideren que els d’enMas estan massa ben disposats a les rebaixes.
Sebastià Alzamora, Déu, diners i caca
AVUI 30/9/2005


Diversos diputats d’ERC van reaccionar ahir amb malestar evident a la fotografia que es van fer Pasqual Maragall i Artur Mas, tots dos sols, que va esdevenir la imatge de l’acord sobre el nou Estatut. L’escena no va ser fortuïta, sinó que havia estat acordada pel president català i el líder de CiU coma serrell final del pacte polític. Els republicans es queixen que va deixar fora de manera immerescuda el líder d’ERC, Josep-Lluís Carod.
Lluís Bou i Cristina Palomar, Malestar a ERC per la fotografia de Maragall i Mas
AVUI 1/10/2005