dimecres, de novembre 23, 2005

La funció pública a Catalunya: Alts càrrecs amb el tripartit


Fa uns dies vaig escriure una anotació parant de la funció pública a Catalunya que em va valer l’amable valoració per part dels amics de Futur Català com un dels posts del mes.

Ahir en
Felip Puig va dir que no només no s'ha reduït sinó que "el Govern tripartit ha incrementat en més d'un 10% el nombre d'alts càrrecs. S'ha passat de 170 en l'última etapa de CiU a 186 a mitja legislatura del tripartit". El dirigent nacionalista ha explicat que l'administració de la Generalitat, en poc més d'un any i mig, "ha incrementat en un 4,2% els treballadors públics i un 20% d'increment pel que fa als interins". A més, "han contractat 400 llocs singulars de treball, 90 dels quals s'han contractat sense cap tipus de concurència, o sigui, a dit".

Òbviament quan he llegit això al diari se m’han posat els pèls de punta.

A continuació hi havia unes declaracions de’n Joan Ridao, d’ERC, el diputat que va destapar tots els assessors del govern de CiU, persona recta i honesta, el diputat més treballador durant molts anys, segons la premsa, que
responia bo i dient que el dirigent de CiU "està confós", ja que el nombre d'alts càrrecs, segons les seves dades, ha disminuït en l'etapa de govern del tripartit.

No sé si el què diu en Puig és cert o no. En cas de ser-ho em semblaria molt greu.

De totes maneres em sembla lloable i digne d’elogi la iniciativa del Govern de Catalunya de publicar tots els alts càrrecs i personal eventual a la
pàgina web del departament, juntament amb els sous. De fet, també s’hi publica l’acord del Govern limitant el nombre d’alts càrrecs.

Vist el què diuen en Ridao i en Puig jo intueixo (i no em prendré la molèstia de comptar-ho) que els alts càrrecs del govern ha disminuït, però que ha augmentat el personal eventual; és a dir, el personal nomenat directament (com a norma general).

Això em sembla trist, però tal i com deia a l’anotació que abans citava, si el Govern actual es troba amb una administració que ha estat minada mitjançant interins contractats digitalment per l’anterior Govern, és necessari que tingui un mínim de persones en qui poder confiar, que no siguin militants o responguin a inputs partidistes. Per això aquest govern ha necessitat tants eventuals i està creant tantes agències, perquè amb determinats funcionaris no s’hi pot treballar.

El problema, que òbviament en Felip Puig no farà patent, és que, en 23 anys de govern de CiU, la funció pública s’ha tractat com un xiringuito i que, tal i com van les coses, sembla que no hagin de millorar substancialment en un període breu de temps, perquè com ja vaig dir, quan el Govern va intentar-ho, immediatament tots els funcionaris, interins i demés personal van pressionar fins fer-lo destituir.

El què Catalunya necessita no és un incendiari que denunciï allò que ell mateix ha provocat, sinó algú que es cregui aquest país d’una punyetera vegada i que intenti construir una administració moderna i que funcioni, com en els països normals, perquè una bona administració és la base del funcionament d’un país. O sinó què es pensen que farem si aconseguim gestionar l’Agència Tributària? Posar-hi els amics? Posar-hi als nois d’Unió? A en Josep Maria Sala? Als seus homes i dones de confiança?

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

best regards, nice info » »

3:43 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home