dimarts, d’abril 25, 2006

A favor del no, en contra del vot marginal i compromès: el nul

Quan hom atribueix la definició de marginal a quelcom sol fer-ho amb un to pejoratiu. Jo hi faig tot sovint. No és, però, el cas, avui. Segurament si agafés el Coromines o el Fabra m’explicarien que el significat de l’adjectiu marginal és molt més ric. No els consultaré, però avui m’agradaria emprar aquest adjectiu en el sentit etimològic del terme: que resta al marge d’allò habitual, majoritari; minoritari.

La democràcia és un joc, un sistema polític, quantitatiu, no qualitatiu. Guanya aquell qui arrossega més vots a casa seva i no qui fa reflexionar més als seus. Prima, doncs, la quantitat sobre la qualitat, si se’m permet. Valen més dos vots incondicionals i irreflexius que un vot meditat, temperat i reposat. La democràcia, doncs, s’oposa a sistemes oligàrquics, elitistes, aristocràtics...

En el cas d’un referèndum, doncs, on les opcions són dues, a tot estirar tres: sí, no i blanc, pretendre votar una altra cosa, pretendre votar nul, és ser marginal, és pretendre quedar al marge de la majoria en democràcia, en el joc de les majories. És condemnar-te a perdre per avançat.

Perquè? Doncs molt senzill, perquè el vot nul és, per un costat, el vot més reflexiu, més meditat i més inconformista. Per l’altre, el més militant i escàs. En summa, el vot més escàs i més conscient; però en el joc democràtic tant hi fa, guanya qui aplega més sensibilitats en una papereta. I no és el mateix agadar la primera papereta que trobes al col·legi electoral que dur la teva papereta de casa o escriure la teva papereta al propi col·legi electoral davant dels teus veïns, el botiguer i el director de l'oficina de La Caixa que t'ha de concedir la hipoteca.

El malestar per l’enèsima subjugació a Espanya, el malestar a la vexació de la decisió presa pèl nostre Parlament es pot expressar democràticament de moltes formes: amb un vot en blanc, sense votar, amb un sí resignat, encadenant-se als col·legis electorals... però és, sense cap mena de dubte, al voltant d’un no que pot reunir més gent. Perquè és més senzill agafar una papereta amb un no al col·legi electoral que escriure-hi la llista de la compra o “som una nació” o “busco presidenta de mesa per a amistat i el que sorgeixi”.

El vot “no”, doncs, és el que més possibilitats té per aglutinar el descontentament entorn a l’estatut, fer electoralment notori un malestar amb l’enganyifa que l’espanyolista i demagog de’n ZP i el regionalista i demagog de’n Mas ens han endossat.

S’ha posat de manifest al llarg d’aquestes setmanes veient com un eventual no d’ERC posa extremadament nerviosos a certs líders polítics catalans, fins al punt que en Mas va arribar a dir que hi havia possibilitats que el referèndum no tirés endavant.

Si ERC i la societat civil organitzada acaben demanant el vot nul, jo creuré que és un error, perquè aquest nul no crec que pugui amassar una quantitat de vots que palesin el malestar que es va posar de manifest el 18 de febrer.

Si demanen el vot nul i hi ha més de 300.000 vots nuls admetré que vaig errar el càlcul, tot i que mantindré que hi hauria hagut més de 300.000 vots no més. Però mentrestant aquests dies he anat llegint articles de’n Salvador Cardús, mails oberts de Vilaweb i molts més que no recordo demanant el vot no. Perquè nul? Perquè resignar-se amb menys del què et toca?

15 Comments:

Anonymous Anònim said...

""La democràcia, doncs, s’oposa a sistemes oligàrquics, elitistes, aristocràtics..."""

no estic d'acord, al que tu et refereixes és el sufragi universal, la democracia a la grega, era elitista i vot meditat.

Jo de totes maneres votaré NO, el vot NUL es una estupidesa pq es un vot invàlid, per això no vas a votar per protastar contra aquesta democràcia o votes blanc si no ho tens clar però creus en el sistema.

ERC foteu pena no us penso votar més, al final sou com tots els altres, la poltrona és el més important, sino digueu-me pq vau votar NO al congrés i ara SI/BLANC al senat, i NUL al referendum, aclariu-vos nens.

5:12 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Em sembla molt correcte el que dius. Jo tambe votare que NO peti qui peti.

6:57 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Totalment d'acord, no fem el paperina i votem NO.

7:54 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Compteu amb mi..... Un altre pel "NO".

Jo també afirmo que ERC s'equivoca -i molt- claudicant i renunciant al "NO".

I penseu que, des de 1989 i fins ara, sempre havia votat ERC. Si Esquerra continua renunciant al NO, jo renunciaré a tornar-la a votar.

1:48 a. m.  
Anonymous Anònim said...

No us equivoqueu. El No només el podem fer gent molt militant i polititzada. Molta gent que va anar a la mani del 18 F està descontenta amb l'Estatut i, si hi ha una campanya potent a favor del vot nul, estic segur que votarien, però pel No és massa per a ells. Tingueu present que, ara mateix, és molt fàcil dir que NO... però quan veieu el Rajoy fent mítings per tot arreu demanant el No ja ho veurem. No ho tingueu tant clar, res és fàcil.

11:06 a. m.  
Anonymous Anònim said...

El NO és molt pur ideologicament i sobretot molt conseqüent. De fet hi ha infinitat de partits i grups politics molt forts ideologicament i conseqüents, són quatre i el "cabo".

Com a militant d'ERC estic per alló que aplegui més gent i no sigui el SI. Com a militant d'ERC estic per plasmar com més massiu millor la insatisfacció que em produeix aquest estatut.

Si per deixar de ser una mica conseqüent (del NO al NUL), amplio la base del rebuix, no tinc cap problema. Perquè com podem suposar tots si fossim conseqüents no estariem a la Generalitat Governant fins que no tinguessim el 51 % dels vots i proclamar l'Estat Català.

11:24 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Jo també milito a ERC i votaré no... entendria el blanc, però no el nul... collons, quina merda de vot, anar a votar perquè no valgui! XD

En tot cas, també n'estic bastant cansat, d'aquest debat... millor intentar estirar la gent que està pel "sí crític perquè no tenim res més" cap al blanc, no? O cap a l'abstenció; més val això que res...

12:54 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Molt encertat el segon (i últim) paràgraf d'en Jordi.

Si els que voten nul fossin les bases i electors socialistes.... ja m'estaria bé que ells s'auto-aNUL·lin el seus vots.

Però des de l'àmbit independentista... votar nul és com votar "SÍ".........., ja que els que voten "SÍ" és difícil que s'autoanul·lin (tot i que a la millor molts MARXEN A LA PLATJA si fa sol), però teòricament el "Sí" surt amb avantatge.

Per contrapesar el Sí.... només hi ha el NO.

I si és un estatut LETAL, opressor (per la banda de l'espoli econòmic), dolent de solemnitat...... ¿els dirigents d'ERC no ens el voldran fer EMPASSAR, no??

Passa que la direcció d'ERC no vol optar pel NO, perquè llavors els treurien del Govern i perdrien els CÀRRECS: d'aquí plora la criatura, de no saber posar la coherència en un tema crucial, cabdal com l'estatut, per davant de l'escalfor de la cadira.

Si no ens espavilem els catalans de carrer, ens haurem d'empassar la condemna de l'estatutet... a canvi d'unes cadires. I si s'aprovés l'estatutet.... després ho tindriem fotut...

2:08 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Fa la sensació que ERC vol fer una mica la viu viu amb això del vot nul...

I potser ja va sent hora d'actuar serenament i amb contundència, cal votar NO!

9:46 a. m.  
Anonymous Anònim said...

HAHAHAHAHAHA!!!!! M'agraden molt els teus comentaris i que es fixin posicions en aquesta època de "ni sí ni no sino tot el contrari"..
Jo escriuria a la papereta "Busco blocaire per viatge per compensar sortides fallides"

11:31 a. m.  
Blogger RTM said...

bufff!!! quants comentaris!!! Es nota que hi ha un debat encès i ric sobre quina és la millor opció per mostrar un rebuig a aquest estatut i/o qualsevol estatut.

Suposo que aniré fent posts al respecte, perquè és un tema recurrent, però l'única cosa que tinc clara és que el què aplegarà un major rebuig és el no, senzillament perquè és més senzill agafar una papereta no que dur-la escrita de casa o escriure-la al col·legi. Perquè a més, pot haver-hi gent que no estigui d'acord amb aquest estatut però que encara no s'atreveixin a escriure a la papereta "som una nació i tenim el dret a decidir: independència !!*!!)

Crec que el nul és massa ideologitzat per poder amassar una majoria discrepant.

1:10 p. m.  
Blogger Jaume P said...

Abundant en el que dius desde unaltre perspectiva (reprodueixo *part* d'una entrada del meu blog):
Votem nul! o no?
Sembla que a ERC anem cap a un vot marginal. La explicació per a mi es sentzilla: no creiem que es pot guanyar.
/*mes comentaris*/
mes important que el tipus de vot, es explicar que fariem si guanyessim, es a dir que es fa si, votant el que ERC demani, es guanya?

Si no ho expliquen, em sebla que perdrem, perque, qui votará algo que ni el mateix que ho proposa vol que guanyi?

Ja puc imaginar els resultats d'un possible nul: un 20% màxim. En la meva opinió si el que es demanes fos un "no" guanyariem, i m'es ben igual que els vots del PP sembla que es sumin, son ells els que tenen que tindre por de sumar el seu vot al d'ERC. El Estatut que es proposa podria firmar-ho el PP català sense cap problema.

Per acabar, exposaré una il.lusió, el que crec que tindria que proposar ERC segons el meu parer:

1. Demanar el vot "No" a la proposta d'Estatut i guanyar.

2. Transferencia via 150.2 de l'acordat al Estatut mentre es negocia amb l'estat la via de (com els bascs) "reconeixer el que els catalans deicideixin" via referendum.

5:22 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Se us veu nerviosos...
;-)

10:16 p. m.  
Anonymous Anònim said...

En la conjuntura socio-política actual de la nació (malgrat el 18-F), no hi ha possibilitats de que pogui guanyar el NO. Així doncs em sembla bé que aquest referèndum tingui una fòrmula de rebuig que vagi ja més enllà de si estatut sí o no. El vot nul, és un vot més polític, ha de ser per aplegar forces pel dret a decidir. Ja anem més enllà, estem en camí de superar el marc estatutari, d'això es tracta.

10:50 p. m.  
Blogger RTM said...

sdinger,

deixa'm que et digui un parell de coses des de la complicitat més absoluta i la comprensió mútua, i com a ex-vicepresident de la meva mesa electoral:

Els vots nuls ningú se'ls llegeix. Ningú sap si un vot nul és polític ("som una nació i tenim el dret a decidir), lúdic (tonto qui ho llegeixi), recreatiu (llista de la compra o busco presidenta de mesa electora per amistat i el què sorgeixi).

De fet, sé d'algunes meses on, com que no quadraven els vots emesos amb els comptats, van eliminar un parell de vots nuls, perquè de fet, com que no serveixen per res...

El vot nul és això, un vot nul, "que es redueix a no res; que no té cap validesa o força legal; no existent. Inútil o inepte" segons el diccionari de l'enciclopèdia catalana.

I jo no vull votar així!!

10:50 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home