dimarts, de maig 23, 2006

Es crea un nou estat a Europa: canviem els mapes i les fronteres!!

Ahir i avui tots els diaris i tots els blocs en van plens. A Europa hi ha un nou estat que, a més, ha estat reconegut per la Unió Europea.

Més enllà de l’èpica dels sentiments, les il·lusions i un cert romanticisme, aquesta notícia, i m’agradaria dir aquestes, però no n’hi ha tantes com per a poder generalitzar, m’alegren i m’emocionen perquè demostren una cosa inaudita en el nostre món: que els estats s’han de sotmetre a les necessitats de les persones i no les persones a les necessitats dels estats.

La indissoluble unitat dels estats, la inalterabilitat de les fronteres, la incapacitat de modificar allò vigent em desplauen. M’incomoden aquelles persones que no s’atreveixen a mirar-hi més enllà dels seus propis ulls, que no s’atreveixen a acceptar processos democràtics per a mutar, per a transformar estats.

A la plaça a
Antoni Rovira i Trias de Gràcia hi ha una placa en homenatge al brillant arquitecte i urbanista que li dóna nom on, a més d’haver-hi el dibuix del projecte que es va imposar per a la construcció de l’Eixample barceloní abans de la tupinada que va imposar Cerdà, hi diu que “el perfil d’una ciutat és fruit del temps més que del traç de l’arquitecte” (le tracé d’une ville / est oeuvre du temps / plutôt que d'architecte). I això és normal, és la conseqüència lògica de l’adaptació de la realitat a les necessitats humanes, a la mesura humana.

Les fronteres, en canvi, són més fruit dels capricis de la història i dels polítics que de les necessitats dels qui hi habiten. Són més fruit dels capricis d’un temps llunyà que de les necessitats del temps proper.

És il·lusionant veure que encara queden estats i ciutadans capaços de creure en la democràcia i en la seva capacitat per canviar unes fronteres que els fan més difícil desenvolupar-se lliurement com a ciutadans.

Molts comentaristes han volgut diferenciar la realitat catalana de la montenegrina adduint raons històriques els uns i raons diverses, estranyes i incomprensibles els altres. Jo puc estar d’acord que són realitats diferents, però únicament perquè al nostre país encara hi ha molta gent que no sap veure-hi més enllà d’unes fronteres antigues, que no sap abstraure’s d’uns mapes antics per pensar i descobrir quins són els mapes i les fronteres més útils per a sí... i també d’un estat incapaç de reconèixer la diversitat encara que la vesteixin de rosa fluorescent i l’hi col·loquin al davant.

4 Comments:

Anonymous Anònim said...

OFF-TOPIC!

Vist que darrerament l’activitat blocaire gracienca ha pujat
considerablement GràciaNet ha decidit organitzar un sopar per tal que
tots els blocaires graciencs ens poguem conèixer més enllà dels nostres
apunts i comentaris, i ens agradaria convidar-vos als tres. Per a assistir només cal complir una de les següents condicions:
* Viure a Gràcia i tenir un bloc, o bé
* Tenir un bloc que parli de Gràcia.

El sopar serà el proper dissabte 17 de Juny al restaurant Sporting del
carrer Maspons -el de la banda dels menús-. Podeu reservar la vostra
assistència a través de la pàgina http://www.gracianet.cat/formulari.php
. Per part de GràciaNet tindrem algun que altre regal per als blocaires.
No tardis en apuntar-te! :-)

Col.lectiu GràciaNet
http://www.gracianet.org

PS: he estat buscant el vostre correu a la web però no l’he trobat. Perdoneu que us deixi aquí la invitació com si fos un vulgar spammer :P

2:26 p. m.  
Blogger Mireia said...

Pobre Rovira i Trias!, sempre ma fet pena, que el peu que es veu a la part de dalt del plànol es de Rovira i Trias, i es una estàtua de ferro d'ell assegut davant del plànol, que sembla un venedor del top-manta, amb el seu projecte de ciutat estès davant seu, per si algú li vol comprar, que sempre que passo per la plaça penso que vindran els urbanos i el senyor Rovira haurà de sortir corrent amb el plànol-manta a l'esquena.

4:50 p. m.  
Blogger RTM said...

Amic de gràcianet, gràcies, però no sé encara si podré venir o no... ja us avisaré més nedavant. Heu agafat un dia en què hi haurà molts blocaires pendents de què passarà l'edemà, dia del referèndum. Pot ser divertit com a dia per a sopar...

Mireia, a mi l'estàtua del pobre Rovira m'agrada, no només l'estàtua, també m'agrada la placa que hi ha als seus peus, la frase que hi ha gravada i, fins i tot, em sembla interessant la seva propsta, molt més adequada als gustos de l'època.

Si vénen els urbanos, però, ja poden picar que és dur com una mala cosa.

A més, el sr. Rovira fa molt bona companyia si vas a prendre-hi una orxata de la Sirvent (les millors de Barcelona!!).

6:21 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Que fàcil que és desprestigiar Cerdà sense tenir-ne ni idea d'urbanisme, oi?
(Jo també recolzo Sobirania i Progrés i sóc de Gràcia. Visca Gràcia!)

12:10 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home