dijous, de maig 25, 2006

Estatut, ells sí. El sí generacional dels qui defensenels seus privilegis amb dents i ungles

Davant l’allau de manifestacions de la societat civil en contra d’aquest estatut, ha aparegut una iniciativa, Estatut, jo sí. No em sorprèn ni qui recolza la campanya ni com s’ha realitzat aquesta.

La massa crítica d’aquesta iniciativa són les ments benpensants del país, aquella generació que va fer la transició quan tenia entre 20 i 40 i que ha viscut d’aquesta afortunada condició.

Aclareixo, aquesta generació és la generació que es va trobar, acabada una guerra, amb un país per fer. Són aquells que ni van fer la guerra ni van haver de fugir. Són aquells que, un cop mort el dictador es van trobar un país verge de comunicadors, pensadors, empresaris, catedràtics... Aquesta és la generació que ens va fer la transició i ens va fer el marc legal en el qual ara vivim. Aquesta és la generació de la constitució, de l’estatut, de la LOFCA... També és la generació que ha guiat el nostre país fins avui. És la generació que no va acceptar el concert econòmic per a Catalunya perquè no era modern (sic).

Aquesta és la generació que s’ha enganxat com una paparra al poder i que ha perpetrat, molt sovint des d’una mediocritat aclaparadora, que la generació més ben preparada que ha tingut el nostre país en tota la seva història es nodreixi de becaris, professors ajudants, juniors, assistents, estudiants perennes...

Aquesta és la generació que no desitja cap canvi, que pretén continuar igual que sempre, que evitarà de deixar el poder amb totes les seves forces i seguirà venent el país per poder continuar vivint del cuento.

Els qui acabada la guerra i la dictadura van sortir dels amagatalls on estrbaven per ocupar el poder, ara es revolten per què els qüestionen l’statu quo. S’ajunten i exigeixen que s’escolti la seva veu, encara uns anys més, encara unes renúncies més, encara uns sous i uns euros més, encara uns consells d’administració o unes càtedres més...

I tot sense pudor, sense amagar algunes de les vergonyes que en
Vicent Partal ens descobreix. Per exemple que aquesta iniciativa pretesament transversal del catalanisme polític està acollida, hostatjada, pel mateix servidor que la web del PSC, la de COM Radio, La Malla (sobre la qual hi ha un brillant article al Busot), el diari de’n Sopena elplural... i altres webs de la kale borroka sociata.

Vaja, que cada cop tinc més clar que el no, no ha de ser només un no conscient, valent i polític, també
ha de ser un no generacional contra la plaga dels qui ja ens van vendre el present i ens volen vendre, també, el futur.

...és comprensible que tots aquests prohoms de la Catalunya de sempre que fins ara s’han representat a sí mateixos com a políticament renyits (Raimon Obiols, el Guti, Narcís Serra, Miquel Roca...) s’uneixin contra els qui els qüestionen a ells i a la seva gestió. Però ells ja són grans, i han de plegar.
_____________________
Per cert, està molt bé la
comparativa que en Josep Maria Aguirre fa d’alguns articles dels estatuts català i andalús.

6 Comments:

Blogger Mireia said...

Hi ha la gent dels mil manifestos de Convergència i del PSC, en fi, guanyarem o que?, com ho veus viu-viu, hem refereixo al referèndum, que diuen les enquestes?

9:50 p. m.  
Anonymous Anònim said...

que estimes Catalunya (bé)

que estimes a Catalunya (malament en el cas del requadre)

Ens referim al lloc (Catalunya) que estimem, no al lloc on estem estimant.

Dispenseu i endavant.

11:59 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Ostres Mireia!!! No sé... no dec saber tantes coses com tu imagines que sé... Que guanyi el no ho veig difícil, però crec que es pot fer un bon resultat (30-40%) que faci reflexionar als qui han fet l'estatut i que doni a entendre que els catalans no en tenim prou, que en volem més. Tant de bo guanyi el no, però...

Amic anònim, com que sóc conscient que els meus posts / les meves anotacions són llargues i es poden fer pesades (no com les de la Mireia, que en té de brillants) miro d'amanir-ho amb alguna imatge que vingui una mica a tomb. Aquesta la vaig trobar al google i em va fer gràcia, però vaja, tampo et capfiquis sobre si Catalunya ha de ser un complement directe o circumstancial (ara que ja sabem que allò de una nació ja no ens ho deixen ser...). A mi em sembla tan positiu estimar Catalunya com estimar (algú) a Catalunya.

1:01 p. m.  
Blogger RTM said...

MMM el d'abans era jo!!

1:02 p. m.  
Anonymous Anònim said...

De cap manera em semblen pesats els teus posts. De fet volia escriure't ahir per dir-te que em sembla molt interessant aquesta visió de la Catalunya de finals dels 70, plena de càrrecs per ocupar i com molts d'aquests càrrecs continuen ocupats per les mateixos persones o per altres persones que ells han triat. No m'ho havia mirat mai d'aquesta manera.

És clar que es tracta d'una generalització, però crec que és precisament entre aquesta generació més preparada que la consciència nacional és més arrelada, almenys entre les persones que tenen alguna inquietud per la política que, no cal enganyar-nos, no són gaire. És per això que penso que el fenomen blocaire a Catalunya pot ser important a l'hora de difondre les idees (i si a sobre, les amaneixes amb una mica de conya, dons encara millor).

1:36 p. m.  
Blogger Mireia said...

Ep gent, quin embolic!, aquí ja no se sap qui s'adreça a qui, es igual, gràcies pels elogis, que a veure si tirem endavant el NO, i tu tira amb les anàlisis viu-viu que aixís n'aprenem.

2:15 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home