dijous, de juny 15, 2006

Perquè abans no volien un estatut i ara sí? Què ha canviat?

Avui el madelman de la política catalana diu que sí, que és absolutament necessari un nou estatut perquè significa un salt endavant respecte de l’estatut de 1979.

L’any 1999 Jordi Pujol va ser investit president de la Generalitat de Catalunya amb els vots del Grup Parlamentari Popular, liderat per l’ara regidor barceloní Alberto Fernández Díaz, en base a uns acords d’investidura entre els grups parlamentaris populars i de convergència i unió, entre els quals destacava que en aquella legislatura no s’iniciaria la reforma de l’estatut d’autonomia de Catalunya.

ERC es va oferir al candidat convergent, Jordi Pujol, per votar-lo a la investidura a canvi del contrari, a canvi d’iniciar la reforma de l’estatut de Catalunya que ERC feia 20 anys que demanava (des de la seva promulgació l’any 1979).


El candidat convergent (mestre Yoda) va vexar el líder republicà, Josep Lluís Carod-Rovira, i la seva proposta. Va començar un distanciament entre convergents i republicans que encara ara no s’ha solucionat i que ha impedit que les polítiques nacionals del país poguessin ser acordades per les forces nacionals del país tal i com PSOE i PP ho han fet a Espanya.

Què ha passat de 1999 a 2003 perquè la reforma de l’estatut? Sincerament no ho sé. Més enllà de la conjuntura política no sé quina diferència estructural ha fet que l’any 1999 s’optés pels populars i no reformar l’estatut que per ERC i reformar-lo. No entenc que fa legislatura i mitja fos un tema que no s’incorporés a l’agenda política i ara sigui absolutament necessari.

Només se m’acuden com a explicacions la conjuntura política i l’estratègia partidista de curta volada... com per exemple que ara no manen i volen manar.

És més, en l’entrevista publicada avui a La Vanguardia al líder regionalista diu que els d’ERC “s’han passat 25 anys demanant l’estatut i ara pretenen quedar-se amb un estatut, el de 1979, que no volien, quina gran paradoxa!”

I mira que és senzilla la cosa... només cal entendre que Catalunya no porta 25 anys esperant per això. És com guardar la virtut 25 anys esperant quelcom especial i regalar-la al primer que et trobis una nit de borratxera. No és per aquest estatut que Catalunya porta 25 anys esperant. I si s’aprova aquest, no hi haurà altre estatut fins que aquest s’hagi amortitzat, i això és una generació com a mínim...

Si realment el regionalisme català fa legislatura i mitja creia que no calia un canvi estatuari i ara creu que sí per què ara hi ha la possibilitat, calia aprofitar-la a fons. Una altra cosa és que no els importin l’estatut ni el país... que els importi fer campanya, mítings, fotos...

NOTA: Això de fer notetes sota de les anotacions m’està agradant :D Ara m’agradaria dir que deixaria un enllaç amb l’entrevista, però la nova pàgina del diari del conde és una olla absolutament laberíntica. Gairebé com la pàgina de l’Ajuntament de Barcelona.

9 Comments:

Blogger Mireia said...

Doncs jo si que ho se perque CiU va triar el PP i no ERC al 1999, que et conto un acudit prou masclistot i ho entendràs viu-viu, diu que va un a cal dentista i quant el dentista comença a burxar-li la boca el pacient agafa el dentista per l'entrecuix i mig apretant diu "oi que no ens farem mal?", doncs que al 1999 el dentista PP era mascle i hi havia on amenaçar amb apretar, en canvi el dentista ERC era dona i ja no hi havia on estrènyer, i es clar que a CiU no se'n refien mai de ningú que no sigui "apretable", que ells també ho son d'"apretables", el pasteleooooooooooooo!

3:34 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Doncs em sembla que està claríssim. A veure. Pensa un minut. La reforma d'un Estatut, on s'aprova? L'any 1999, de qui depenia la reforma de l'Estatut? Si aquest de qui depén la reforma de l'Estatut et fa signar un paper conforme no la faràs, què penses què farà si et gires, pactes amb un altre i li portes una reforma d'Estatut? Et sona el pla "Ibadetxe"? Recordes, a més, la posició del PSOE? Doncs el mateix. Sí. Per indignar-nos i dir que el PP és molt dolent serveix. Però per a poca cosa més. A més, el PP governava per decissió dels espanyols. Deixem que els espanyols escullin els seus representants atès que, com a sobiranistes, nosaltres volem escollir els nostres. Siguem un xic demòcrates, en sentit laxe, ampli, si em permets, liberal. A tot això, els sociates, com hem vist en aquesat legislatura, sense la Presidència de la Generalitat no haguessin aprovat a Catalunya un Estatut ni més beguts que el Lula i admiradors. Per això ERC els va regalar la Generalitat l'any 2003 (diuen, la veritat ja sabem quina és). ¿Realment creus que Maragall i Montilla li haguessin regalat al noi dels cafès del Pujol un Estatut nou de trinca perquè navegués sobre la 'onada sobiranista' d'oposició al PP? Ni somiar-ho. L'any 1999, CIU i ERC no sumaven 90 diputats. Així doncs, entre estar a les mans d'ERC per entonar la cançó de l'enfadòs i veure què donaven de sí els peperos, millor provar la segona opció, atès que, com hem vist, d'Estatut, l'any 1999, tururut. També cal reconèixer que el curs de la legislatura 1996-2000 no feia preveure el canvi radical popular i l'aparició de l'agenda oculta del PP amb la majoria absoluta. A la vida, de tot se n'aprèn !!!

10:24 a. m.  
Blogger Mireia said...

Doncs això, "oi que no ens farem mal, PP?" i "a tu no t'ajunto ERC, que junts no fem majoria absoluta al Parlament, i ja se que això de la majoria absoluta no es imprescindible, però que no et puc estrènyer els dallonses i jo no en se de governar sense el 'do ut des', que aixís es diu en llatí lo del pasteleooooooooooooooooo!", lo mes curiós es que el Galderic te un pefil blogger i que no el fa anar al comentari anterior, ben curiós, i a més lo que diu el Galderic al seu blog no s'adiu gaire amb lo que diu aquest galderic, es estrany, el blog del Galderic es aquest

10:48 a. m.  
Blogger Galderic said...

Òbviament el Galderic d'aquí dalt no sóc jo.

1:00 p. m.  
Blogger RTM said...

Jajajajaja!!! moolt bé Mireia, m'agrada això del "do ut des", dono perquè donis. Però també hi havia el "do ut facies", dono perquè facis.

Crec que ja és el segons malentès de Galderics... sort que un té dibuix i l'altre no... així és senzill de distingir-vos.

I crec que la Mireia té raó, que si tens la clau aquí i a Madrid pots fer el què vullgues, tal com explica l'acudit del dentista. I si, quan dedideixes allà i manes aquí, fiques als amics a consells d'administració enlloc de reformar l'estatut o millirar l'autogovern... malament anem...

2:01 p. m.  
Blogger Mikel said...

No n´hi ha prou amb un Galderic que ara n´em de tenir dos!!!!
buffff......

2:25 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Aleshores, de què es tracta, de "reformar l'Estatut" i de "millorar l'autogovern" o no? O vols dir que es tracta de "reformar l'Estatut i millorar l'autogovern" quan CiU no ho fa, i quan efectivament ho fa, es tracta de reivindicar "la independència"? Cada dia dieu una cosa diferent. Així esteu.

4:31 p. m.  
Blogger Mireia said...

Pel plural que utilitzes, galderic-Sommersby-que-no-dona-gustet-gustet-que-el-galderic-autèntic-te-bona-mida-de-sabata-i-donava-gustet-gustet, m'imagino que t'adreces a mi i al meu "carlitos" ("plural mai estàtic" diu que en diuen, que el "carlitos" no para mai quiet), doncs que et contesto, es tracta de...

a) "reformar l'estatut" i "millorar l'autogovern", però si de l'estatut reformat desapareixen l'autonomia financera i el blindatge de competències... llavors on es la "millora d'autogovern"?, nusé però potser algú hauria d'anar explicant la diferència entre les "gracioses cessions administratives, 'et regalo un caramelu, nen, llepa'l si vols, però sempre serà meu' style" i la "millora de l'autogovern",

b) caminar cap a la independència al mateix temps, que tota "millora en l'autogoven" es sempe un avenç en sobirania (buenu, si no s'ha confòs autogovern i "gracioses cessions..."), i un passet de sobirania un passet d'independència,

i ja està, que se m'escalfa el cap i es el meu cumple i se m'haurien d'escalfar d'altres coses.

7:50 p. m.  
Blogger RTM said...

Gràcies per respondre per mi, Mireia. Entre aspirina i aspirina s'agraeix que t'escalfis el cap tu i no me l'hagi d'escalfar jo...

2:14 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home