dilluns, de juny 19, 2006

Una petita passa per a començar un llarg viatge

"Catalunya necessita victòries per sortir de la docilitat i el derrotisme que la caracteritzen”. En això coincidíem un amic filoconvergent i jo. Ell, però, va votar que sí. Ell em va dir que "Catalunya és així" (gairebé podria comparar-lo amb un filòsof del futbol), que Catalunya no sap dir que no, que Catalunya és un país derrotat, mancat d’autoestima.


Tot i que només va recollir el sufragi del 36’519% dels electors, pel 56’91% de l’any 1979, el sí va guanyar de manera inapel·lable. La indiferència també, tot i la campanya il·legal del govern i els missatges del president a darrera hora (els advocats en diuen prevaricació, d'això).

El sí, però, no era optimista, no era convençut. Vaig veure el meu col·legi electoral ple de gent gran que anava a consumar una altra rendició, derrota; que anava a consumar resignada i capcota, sense alegria ni il·lusió, allò que els havien venut, un 600 a preu de Masseratti.

Hi ha hagut, però, uns quants valents que, en contra de l’opinió pública, publicada i tergiversada, de les males llengües i del bon temps, s’ha atrevit a anar a votar i a dir que no. Un 20% és poc, molt poc, i part d’aquest 20% és de la dreta espanyolista, no s’ha d’amagar. Però tot camí cap al despertar de la consciència col·lectiva.

Un amic d’ERC em va dir, “sabíem que ens fotríem un hòstia, però és el que havíem de fer”. I efectivament, jo també crec que el país necessitava (es mereixia?) una veu valenta que comencés a remoure consciències.

El no ha estat escàs, només espero, però, que les consciències s’hagin començat a remoure i hi hagi hagut ciutadans que hagin començat a creure que el seu país es mereix més ambició. Encara que hagin votat que sí, encara que hagin optat pel blanc o per passar, avergonyit, davant del seu col·legi electoral. Espero que hagi començat a preparar el país per saber viure amb una mica més d’èpica els seus moments històrics, per saber-se rebel·lar contra la atonia i l’adotzenament i saber-se estimar una mica més.

Han estat poc vots, però tot camí comença per un petit pas.


...i la vida segueix, i les eleccions també, perquè n’hi haurà a la tardor i la primavera vinents. I aquest referèndum no crec que marqui moltes tendències... de fet El País en la seva enquesta deixava el repartiment d’escons del Parlament de Catalunya exactament igual com estan ara.

6 Comments:

Blogger Jaume P said...

Al col·legi electoral xerrant amb una iterventora del PSC que es definia com a nacionalista (jo era apoderat d'Esquerra) li va extranyar molt i molt que el FCI es deduis de les inversions pactades (que s'han d'equiparar al PIB en 7 anys). El Periodico del mateix dia en una proba per veure els coneixements del Estatut omitia aquesta resta del FCI en una pregunta i posaba com a segur el 18,8%!. Als diaris gratuits del divendres el que semblava una copia de la adicional tambè omitia que el FCI es resta.
La gent ha votat per un Estatut que es millor que el del 79. Ningú al col·legi creia que, en finançament, es o pugui ser pitjor, tambè a Esquerra costa de trobar qui creu que es pitjor, hom diu que "es mereix mès" no que es pitjor.
Per mi, ja ho he posat al blog, millor propaganda hagues sigut copiar literalment alguns troços d'Estatut, i ensenyar la realitat, en lloc d'opinar (es poc, es mereix mès, millora poc...).
La meva esperança es que la lectura esdevingui positiva per Catalunya. La gent es sentirà estafada en cas contrari.

De la estafa crec que es surt volent la independencia no unaltre Estatut.

7:20 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Crònica d'un interventor al referèndum: http://imperdible.blocat.com/post/5238/81138

Salut!

10:31 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Ara ERC és l'únic partit legitimat per reivindicar i per voler arribar molt més enllà.

11:27 p. m.  
Blogger La Tenalla said...

Han fet passar bou per bèstia grossa. Vet aquí.

9:49 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Per què ningú parla de la gent que ha votat en blanc?

Vaig votar en blanc, perquè han demostrat tots una incompetència penosa.
I no vull aquest estatut. Podria haver votat que no. Però detesto el desgraciat espectacle del tripartit.
Han estat un desastre.
I els polítics catalans en general també.
A ERC ja sabia que farien. El mateix que han fet aquests anys a l'ajuntament de Barcelona.
No em va estranyar pas que es comportessin com uns xais amb els espanyols.

És un gran error que la gent segueix votant els seus partits malgrat tot.
Senzillament perquè així els "altres" no guanyaran.

Voteu en blanc d'una vegada!

12:17 a. m.  
Anonymous Anònim said...

best regards, nice info » » »

1:56 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home