dimecres, de juliol 19, 2006

CiU vol governar en solitari. De qui acceptarà el recolzament parlamentari?

Avui en David Madí diu a l’e-notícies que hi ha dues opcions possibles per ocupar la presidència de la Generalitat: Mas o Montilla, CiU o tripartit.

És a dir, segons en Madí, barreja d’IZ i Zaragoza, en la propera legislatura només hi ha dues opcions de govern: monocolor de CiU o del tripartit. Diu que des de CiU sí que optem a la presidència, a una presidència forta en solitari.

Com m’he afartat de repetir insistentment, si totes les enquestes diuen que és impossible que hi hagi cap majoria absoluta, quina majoria parlamentària calcula en Madí?
Fa temps va dir que els càlculs de CiU eren els de treure 53 diputats i aconseguir que el tripartit no arribés a la majoria absoluta. Els càlculs, doncs, eren i són els mateixos. I només poden ser dos:

1.- Recolzament del partit socialista, per tant, sociovergència

2.- Recolzament del Partit Popular, per tant, Majèstic

Com ja vaig dir, vol dir que si el tripartit no treu majoria absoluta tindran mans lliures per pactar altre cop amb el Partit Popular?

15 Comments:

Anonymous Anònim said...

És curiós que en la teva anàlisi ni et plantegis la possibilitat que ERC recolzi a CiU (per necessitat més que no pas per voluntat). Si CiU treu uns bons resultats, per què no hi pot haver un govern nacionalista? Segurament perquè ERC té un odi tant prodund a CiU que no entra en les opcions considerades per en Puigcercós (dic en Puchi ja que en Carod es presenta com a pre-jubilat).

8:20 p. m.  
Blogger Oriol de Mollerussa said...

Veig que ja ni plantejes la possibilitat d'aliança entre CiU i ERC. És bo que els d'ERC o simpatitzants d'ERC sigueu sincers, i admeteu, ni que sigui tàcitament, que només pactareu amb els socialistes. Això clarifica molt el panorama.

8:23 p. m.  
Blogger RTM said...

Veig que ambdós dieu el mateix, per tant us respondré el mateix:

Pel que he llegit, ERC no ha descartat de pactar amb CiU, però ha descartat recolzar cap govern sense entrar-hi. Al mateix temps, CiU descarta governar amb ERC, de fet descarta governar en coalició.

Per tant ERC descarta recolzar un govern de Mas i CiU descarta incorporar ERC en un govern presidit per en Mas.

Fins aquí hi ha allò constatable. A partir d'aquí hi ha les interpretacions. Jo crec que hi ha preparat un govern CiU amb el recolzament dels socialistes.

Cadascú que interpreti el què li doni la gana.

A mi, personalment em sembla lògic que ERC no es vulgui corresponsabilitzar d'un govern sense formar-ne part.

L'estratègia de CiU de governar en solitari amb recolzament externs només és comprensible si els recolzaments vénen d'un partit que no necessita estar al poder perquè ja hi és: PSC-PSOE a Madrid i PP en cas que guanyi les eleccions.

Fins aquí la resposta :P

9:50 p. m.  
Anonymous Anònim said...

"hi ha preparat un govern CiU amb el recolzament dels socialistes."

Si hi ha tal cosa, cal dir que hi és des del moment de la foto de la rendició de l'estatut amb Mas i Zp. Signes n'hi hagut molts: l'ultim l'apunyalar el candidat sociata més ben situat (Maragall) i canviar-lo pel candidat per perdre Montilla.

2:17 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Jo crec que CIU no pactarà mai amb ERC perquè llavors no es podria passar el dia dient que els d'ERC són uns immadurs. I tampoc podria dir que les culpes de que tot el món vagi malament és d'ERC.

En serio, jo crec que CIU sap de sobres que pactant amb ERC, aquesta es feria més forta al millorà la seva imatge en els sectors més conservadors del nacionalisme i això no interessa gens a CIU. Com sempre només pensen en clau de partit i mai en clau de país.

I abans de que se'm critiqui, això no és una defensa d'ERC.

8:37 a. m.  
Blogger RTM said...

Sí anònim,

jo també crec que la baixada de pantalons a la Moncloa implicava que els socialistes renunciessin al millor candidat que tenien per tornar a guanyar les eleccions (per vots o per escons). Això em fa pensar en un govern Mas recolzat pels socialistes i que en Montilla tornarà a de ministre n cop perdi.

Jordi,

jo tampo crec que CiU vulgui pactar amb ERC. Hi ha massa odi i massa rancúnia. Si van voler-ho la darrera legislatura era, simplement, per supervivència en el poder. Sempre que ahn pogut triar entre ERC i uns altres han triat els altres...

12:42 p. m.  
Blogger Oriol de Mollerussa said...

La teva resposta, sobre la no voluntat d'ERC de recolzar CiU en cap cas, està molt bé. Realment és filar prim. Ara bé, jo no he sentit que CiU descarti governar en coalició, sinó que prefereix governar en solitari. De fet, el mateix que han dit els socialistes.

Però que el candidat d'ERC és Montilla no ho dic únicament pel teu post. Només cal llegir cada dia l'Uriel Bertran a l'e-notícies. Només ataca a CiU. Els socialistes sembla que ni existeixin. Com deia abans, clarifica molt el panorama. El candidat oficiós d'ERC a la presidència de la Generalitat és un espanyolista.

Fins aquí la contrarresposta :P

1:40 p. m.  
Blogger Àlex said...

L'objectiu d'ERC a llarg termini ha de ser normalitzar la política catalana, i això passa per ocupar l'espai de l'esquerra. Un front "nacionalista" CiU-ERC, desembocaria en un empat tècnic gairebé perpetu semblant al que existeix al País Basc, a on la política es polaritza no en funció del programa (dreta enfront d'esquerra) sinó en funció de la identitat (bascos enfront d'espanyols). El que ERC ha de buscar és crèixer a costa de l'esquerra espanyola (PSC-PSOE) i presentar el seu programa i la seva gestió en front de la dreta catalana -la dreta espanyola és, sortosament, residual a Catalunya-. El creixement a costa del PSC ha estat, crec, la veritable raó de l'expulsió d'ERC del Govern, ja que les enquestes eren cada cop més favorables a ERC mentre que el PSC no deixava de baixar.
Descarta això un pacte CiU-ERC? No, però com molt bé has dit, ni els uns ni els altres el volen si han d'acceptar les condicions del contrari.

1:51 p. m.  
Blogger Slartibartfast said...

Això de que el presidenciable d'ERC és un ecspanyolista és una mica pretencios. Ara per ara Esquerra va ser qui va posar damunt la taula uns punts que, qui vulgui pactar amb ells tindrà que cumplir.
Els Socialistes diran el que vulguin però està clar que es cubreixen les espatlles i no faran res que imposibiliti el pacte amb esquerra.
CiU això no ho te gaire clar i aquesta entrada fa un incis molt precis em sembla a mi.

1:57 p. m.  
Blogger Àlex said...

Precisament pel que diu en catalanet2000, ERC ha d'ocupar l'espai de l'esquerra. A principis dels 90, la proposta d'ERC era simplement la independència com a objectiu. Ara l'objectiu màxim és la construcció social i la independència és el mitjà. Per això CiU defensa el debat identitari català enfront d'espanyol que la confronta amb el PSC i menysté ERC i, per la seva banda, ERC cerca el debat ideològic, que la confronta amb la dreta que representa CiU i li reporta l'electorat catalanista i d'esquerres que cerca.

En aquest sentit, el cara a cara, Mas-Montilla no és més que un altre episodi d'identificar el PSC com a adversari i cridar llavors al vot útil, o nosaltres o ells, o un català o un espanyol, etc. A pesar de tot, però, crec que ERC no només mantindrà els escons del 2003 sinó que fins i tot, els augmentarà. Serà això suficient per evitar la sociovergència? Ho veurem.

12:22 p. m.  
Blogger RTM said...

Oriol,

Pel què fa a qui diu que pactarà amb qui, jo només em refereixo al què declara cada partit. Tan senzill i tan curt com això. Una altra cosa és el què jo vulgui o cregui. I CiU descarta les coalicions, com a mínim ex ante. ERC descarta governar sense entrar al govern.

L’argument que Montilla sigui el candidat d’ERC és més fals encara que l’argument que l’Aznar era el candidat de CiU, perquè tothom era conscient que passés el què passés, CiU pactaria amb el PP i amb Aznar. Ara, en canvi, ERC es mostra disposat a pactar amb qui accepti major part del seu programa i de l’herència, del tripartit.

Nexus,

Jo també crec que a la llarga Catalunya hauria de tenir un mapa polític normalitzat, és a dir, un partit de dreta catalana (CiU) i un d’esquerra catalana (ERC). Crec que ho he comentat algun cop i ho reitero. Aquest crec i espero que fos el veritable fons del pacte tripartit i dels esforços d’ERC en l’àrea metropolitana, la gran abandonada de CiU.

De fet estaria bé que ERC i CiU es dediquessin a fer campanya obviant Montilla (cosa que no fa CiU en demanar-li un debat), intentant polaritzar la campanya en les seves propostes i en les seves opcions.

Amb aquest debat que demana CiU, no està fent altra cosa que alimentar la sociovergència, la díada falsa entre catalanisme de dretes i espanyolsime d'esquerres. Està negant la normalitat política a Catalunya i buscant la polarització entre PSC i CiU.

Certament, Abraham,

Aquestes afirmacions com que ERC és un partit espanyolista o que Montilla és candidat d’ERC cauen pel seu propi pes.

Catalanet2000,

Sí, a tots els blocs es veu de quin peu calça el blocaire. Jo intento no ser massa sectari, tot i que parlo del què em ve de gust i com em ve de gust, per descomptat. Hi ha anotacions per a tots els gustos. Generalment les més comentades són les menys imparcials... deuen ser les que donen més joc...

Jo no he dit que Montilla cedeixi la presidència. Un cop fet fora en Maragall segons pacten, en Montilla intentarà guanyar. I si no guanya, a Madrid. Això és que jo preveia i apuntava. Que el pacte incloïa dues clàusules: Maragall fora, mana qui té més escons.

Jo crec que ERC sí que està penetrant en les àrees metropolitanes i en cert vot que CiU no pot rebre. És normal, un partit és de centre-dreta i l’altre de centre-esquerra. Mira sinó la implantació d’ERC i CiU a l’àrea metropolitana...

Jo no crec que dos partits treguin força al catalanisme. Una cosa és l’atomització i una altra que no es pugui triar... segur que hi ha molts votants de CiU que no votarien per en Puigcercós i sí que voten per en Duran, en Mas, en Roca... i viceversa. De la mateixa manera passa amb PSC i PP i, en menor mesura ICV.

12:48 p. m.  
Blogger RTM said...

Pfff.... quina parrafada...

12:49 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Com a convergent m'agradaria que CiU obtingués una majoria suficient per governar sols. Ara bé, us haig de ser sincer:
1) Aquesta legislatura haurà de tenir com a objectiu el desenvolupar l'Estatut acabat d'aprovar i, necessàriament, caldrà que hi hagi una certa "sintonia" entre el Govern nacional i l'estatal. El recolzament puntual del PSC pot ser necessari per aquest objectiu (fent el recolzament d'ERC no tant necessari ni tampoc coherent amb el seu NO al referèndum);
2) Amb ERC un no sap ben bé amb qui et jugues els calés. Amb gent com en Carretero, malgrat les divergències, sabies què defensava (de forma consistent). Però en Puigcercós ha demostrat que no és un aliat fidel (dins del tripartit). Si hi afegiu el problema d'ERC per trobar gent capacitada per llocs de responsabilitat, el poder de "les bases" per censurar la direcció i l'enderrocament del sector Carod, em temo que ERC no es presenta com un soci massa sòlid. (I ho dic amb tristesa perquè, en cas que calgués pactar un govern de coalició, jo voldria un govern sobiranista).

6:54 p. m.  
Blogger Oriol de Mollerussa said...

L'anonymous convergent la clava. Per cert, Viu-viu, encara està per veure la penetració d'ERC a l'àrea metropòlitana. Catalunya està en procés d'esdevenir un sol poble, però encara no ho és del tot, i tal com estan les coses encara són reversibles. Si la màxima institució del nostre país va a parar en mans d'un partit que no tingui ben clar que la nostra nació és Catalunya, podem passar-ho malament. I ERC ja ha demostrat que no pot controlar als socialistes quan es coaliguen.

8:45 p. m.  
Anonymous Anònim said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! Kenda 20 1.5 recumbent bicycle tires Rental cars gatwick airport uk Trip girls Free busty mature clips Is accutane dangerous Free debt to income ratio worksheets dog carrier backpack walking system from puppac Pilates teachers australia Hydronic home heating Popup blocker not working chicago running club

8:08 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home