dijous, de juliol 13, 2006

Possibles escenaris post-electorals

En Mas diu que només governarà si guanya en diputats, i que si guanya en diputats ha de governar ell. No deu saber que en unes eleccions parlamentàries qui governa és, a diferència de les eleccions presidencials, qui és capaç de formar una coalició de govern. No li devien ensenyar a classe...

Diu que vol governar sol. Sense ningú.

En Montilla, que es dedica a anar fent propostes de govern mentre desatén el seu ministeri,
diu que està disposat a governar de qualsevol manera mentre segueix fent retrets a ERC i demana un govern fort amb hegemonia del PSC. Diu que vol tenir les mans lliures per fer el què li doni la gana.

Sembla que ambdós creguin cegament en llurs possibilitats de ser presidents en solitari, sense necessitar l’ajut de ningú. Això, però, només és a l’abast de les majories absolutes. Els governs de Pujol, o han estat en majoria absoluta o han hagut de comptar, en les primeres legislatures, amb el concurs d’ERC des del Govern i, en les darreres, el del PSC-PSOE de González o el PP d’Aznar.

Per tant, sembla que ambdós creguin cegament amb llurs possibilitats de majoria absoluta. Però enlloc, cap enquesta, cap futuròleg, ningú no sembla capaç de preveure una majoria absoluta en cap partit polític a les properes eleccions (el dia dels difunts per l’enterrament de’n Maragall?). Per tant, si cap d'ells no treu majoria absoluta, i encara que no ho plantegi en públic, quins són els escenaris post-electorals que contemplen Mas i Montilla per ser presidents? Jo personalment descarto que CiU recolzi en Montilla i contemplo, per tant, les següents possibilitats:

A.- El PSC recolza en Mas pels serveis prestats amb l’estatut i l’amistat amb ZP des de fora del Govern. Convergents i socialistes diuen que no s’entendran els uns amb els altres.

B.- El PSC recolza en Mas pels serveis prestats amb l’estatut i l’amistat amb ZP entrant al Govern. Convergents i socialistes diuen que no s’entendran els uns amb els altres.

C.- Tal com diuen alguns convergents, el tripartit no arriba a sumar majoria absoluta i el PP recolza a CiU i a l'Artur Mas. Per ara CiU ha negat cap mena de col·laboració amb PP, sigui per activa o sigui per passiva.

D.- ERC decideix i opta per reeditar tripartit amb Montilla de president.

E.- ERC decideix i opta per entendre’s amb CiU amb Mas de president.

És a dir, que si posin com vulguin, que si CiU manté la seva paraula de no entendre’s amb el PP i de no fer recolzar un govern en minoria de’n Montilla i el PSC, tal com ha dit, compleix la promesa de no recolza un govern de Mas en minoria, ERC tornarà a poder decidir per quin president opta.

I segurament és això el què molestà i segueix molestant a la sociovergència del dolce far niente, que decideixin els qui fins ara no havien decidit res. Els qui fins ara no havien manat.

Per això jo, personalment, crec que tindrem sociovergència, és a dir, o la opció A o la B. Perquè amb l'estatut moltes coses han hagut de canviar i moltes màscares han hagut de caure perquè tot segueixi igual i manin els de sempre.

PD.- Els dibuixos són de'n Joan Vizcarra, el del Jueves i de l'AVUI.

7 Comments:

Blogger Mireia said...

Doncs jo vull evitar tan la A com la B com la C com la E, i la D tampoc m'entusiasma però ves, la prefereixo, si potser amb un altre que no sigui el Montilla, que posats a triar algú de l'aparell doncs mira que millor l'Iceta o la de Madre, que tampoc es que estigui entusiasmada jo, però que hi farem. La qüestió es què votar per aconseguuir això, ERC?, IC?

9:45 p. m.  
Anonymous Anònim said...

cal votar a favor de...mai contra.per tant votarè a favor d'ESQUERRA.desprès caldrà veure els resultats,peró crec bastant en el que comentes de les opcions A i B.com més forsa tingui ESQUERRA menys posibilitats tenen aquestes opcions.aposto clarament per un ESQUERRA forta TAN SI VAL AL GOVERN O L'OPOSICIO.

5:42 p. m.  
Blogger Oriol de Mollerussa said...

Doncs jo recolzo de totes totes un govern presidit per CiU. Vist el que s'ha vist, és obvi que un govern socialista a la Generalitat és anar cap el desastre i l'autodestrucció nacional a marxes forçades. I ja sé que no sóc original en posar-me les mans al cap en recordar que tot això és gràcies a ERC, que va donar la presidència als socialistes i no ha fet res per evitar les animalades socialistes més grans, però és que encara me'n faig creus. No entenc d'on vé aquest odi fanàtic de la cúpula d'ERC en contra de CiU, però això ens fa mal nacionalment. Necessitem una ERC que realment sigui equidistant, i que tant pugui pactar amb els uns com amb els altres. l'ERC actual està totalment venuda al PSC, i el PSC la té tant segura que la maltracta, la humilia i la vexa continuament sense por que s'escapi. I, per tant, no aconsegueix estirar els socialistes cap a posicions catalanistes.

1:33 p. m.  
Blogger Pedro said...

Està clar que hi haurà tripartit, Erc està massa desesperada per conservar les cadires i finançar-se i l'última cosa que farien és cedir la presidència a un nacionalista com ells.
Hem de treballar per convèncer un partit com Erc que construint s'avança més que destruint.

1:17 p. m.  
Anonymous Anònim said...

No entenc d'on vé aquest odi fanàtic de la cúpula d'ERC en contra de CiU, però això ens fa mal nacionalment.

Oriol de Mollerussa ets un cínic, pero no un cínic, sinó que dir "oriol de Mollerussa" equival a dir el superlatiu de cínic.

3:35 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Estic d'acord amb l'anónim. Oriol de Mollerussa és més que un cínic.

3:37 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Però i el poble? Els pactes postelectorals sense el vist i plau de la gent, són una estafa democràtica. I, si la llei no ho diu, doncs és una mala llei.

6:31 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home