dilluns, d’octubre 10, 2005

Enquestes


Cap de setmana d’enquestes. Era d’esperar que, després de tot el xafarranxo, els diaris (La Vanguardia, El Periódico, El País i El Mundo. Deixem la Razón per aquells qui creguin en realitats paranormals) volguessin copsar l’opinió pública dels catalans i dels espanyols i veure quina repercussió política i electoral ha tingut.

Jo, humilment i sense gaires coneixements tècnics, n’he tret unes conclusions, les següents:

1.- Cap diari ens mostra el record de vot de les darreres eleccions. Allò que declaren els enquestats que havien votat i, per tant, que condiciona tota la resta de resultats. No ens mostren, doncs, un dels ingredients de les enquestes que més joc poden donar a la cuina a l’hora de retocar els resultats.

2.- Cada enquesta respon a aquell qui la paga. Així, per exemple podem pensar que El Mundo esperona al PP a seguir per aquest camí de radicalisme estatutari i El País dóna un toc d’atenció a Zapatero i li demana més canya i menys concessions a Catalunya.

3.- Tot i que CiU semblava que havia de sortir reforçada del procés negociador de l’estatut, com a mínim en el curt termini (és a dir, com a mínim ara aquests dies), no puja sensiblement en cap enquesta i bascula entre una lleugera baixada i un lleuger increment. Semblava que CiU estava recuperant posicions, electoralment parlant, des que és a l’oposició, però sembla que no. Potser part del seu electorat més moderat pugui desmotivar-se.

4.- De la mateixa manera li va al PSC. Sembla que ha salvat els mobles amb l’aprovació al Parlament, ara vindrà el seu particular via crucis al Congrés. Sembla que els seus electors esperi veure que faran els socialistes a la capital, a veure què faran els votants catalanistes del PSC, a veure què faran aquells qui voten el PSCV en clau espenyola. El País també sembla demanar als socialistes tant catalans com espanyol més canya amb l'estatut.

5.- ERC es manté en totes les enquestes. Ara que ERC semblava al punt més baix, pel què fa a expectatives electorals, de la legislatura, aguanta contra vent i marea els esplèndids resultats de les darreres eleccions. A El Periódico fan que baixi un punt a les eleccions nacions (o autonòmiques o de la nacionalitat històrica o de la comunitat nacional, segons resulti l’estatut) i al País fan que pugi una dècima. Sembla que poc bé que li vagin les coses en endavant, pot tornar a pujar de manera sensible.

6.- Pel què fa al PP, depenent de les enquestes, puja o baixa. Sembla que els diferents instituts d’enquesta no es posen d’acord sobre si l’autisme en l’estatut els fa quedar fora de joc i baixar lleugerament o si el radicalisme fa que reviscolin. Queda clar que res del què fa temps es rumorejava, que
el PP podia ser extraparlamentari a Catalunya, no és cert.