divendres, d’octubre 28, 2005

Les eventuals expropiacions són manifestació que la bombolla immobiliària petarà aviat

Darrerament en Salvador Milà i la ministre Trujillo (la que té un despatx de 77 metres quadrats, sí, i que abans a Extremadura en tenia un de més gran) han parlat d’eventuals expropiacions a les vivendes desocupades com a forma de fomentar l’accés a l’habitatge de manera generalitzada tant a Catalunya com a Espanya.

Al marge que el concurs de la funció social de la propietat privada (article 33 de la constitució espanyola) i del dret a un habitatge digne i adequat pel qual vetllaran els poders públics (article 47 de la constitució espanyola) amb el dret a la propietat privada (article 33 de la constitució espanyola ) pugui fer lògica l’eventual expropiació d’aquestes propietats privades quan no compleixin amb llur funció social ni assegurin el dret a la vivenda que han de promoure els poder públics; aquestes propostes tenen moltes més repercussions.

Aquestes propostes responen al fet que el preu de la vivenda ha assolit uns preus que fan que aquelles persones que pretenguin emancipar-se no se’ls puguin permetre i ja no comprin pisos.

Les persones que es dediquen a especular amb els pisos i amb les necessitats d’habitatge de les classes menys afavorides triguen, doncs, molt més a vendre les seves mercaderies. Cada cop en venen menys. Cada cop hi ha un marge de benefici inferior, ja que el preu de mercat és ja molt alt i l’increment és cada cop més baix.

Crec recordar que per primer cop en temps la borsa està pujant més que no el mercat immobiliari. Això pot provocar una fugida de capital del mercat immobiliari cap a la borsa.

Aquells qui volen seguir especulant amb les necessitats d’habitatge de les classes menys afavorides ara que la Unió Europea creix i creix la seguretat jurídica a nous països, poden fer-ho a aquests nous països on els preus encara són baixos i han de pujar.
Per exemple Hongria.

De fet ja fa uns anys, al Japó, on això que tots coneixem com a bombolla immobiliària era inferior a la que vivim al nostre país,
el mercat immobiliari va petar i va caure en pocs anys un 50%.

No crec que faltin gaires anys perquè això passi a casa nostra i els preus de la vivenda baixin fins a preus normals a Europa.