divendres, d’octubre 21, 2005

OPA de gas Natural a ENDESA: el fet diferencial i el fet nacional


De l’OPA se n’ha parlat molt. Els periodistes dirien que han corregut rius de tinta. S’ha parlat de les connotacions polítiques de les reaccions, de les econòmiques, de les borsàries, de les ètiques...

A mi hi ha una cosa que em sobta i que em preocupa. Les reaccions diferencials en certs aspectes i idèntiques en d’altres que les persones d’adscripció nacional espenyola ha tingut... bé, parlant en plata, les reaccions que el
Partit Popular ha tingut a un i altre costat de l’Ebre.

Per un costat, pel què fa a les formes, el tracte cap a Catalunya del Partit Popular a Catalunya ha estat normal, correcte, com passa a totes les famílies civilitzades. El Partit Popular (autèntic), en canvi, ha practicat els seus habituals excessos verbals en boca d'intel·lectuals com Esperanza Aguirre i n'Arias Cañete (sí, aquell que s'atipava de carn quan era ministre, menjava més encara que en Siurana). No cal recordar que aquesta mossa de bona família va dir que Catalunya no era part del territori nacional (deu ser que té clar que Catalunya és una altra nació, deu estar, doncs a favor del nou estatut) i n'Arias, que deia que abans una empresa francesa o italiana (o no sé d'on) que una empresa catalana.


Això determina unes lloables diferències entre el Partit Popular a Catalunya i el Partit Popular (autèntic). Deu ser cosa del fet diferencial. Devem ser diferents, tractem bé a la gent, no cridem i diem les coses amb una mica més d’educació i de tacte.

En canvi, pel què fa a l’OPA, els populars, tant si són autèntics com si són disfressats hi estan tots en contra. Segons diuen aquests liberals, per a protegir el mercat. Però, perquè no deixen que la Comissió Nacional del Mercat de l’Energia dictamini si atempta o no al lliure mercat. Perquè no deixa fer als tècnics enlloc dels polítics? Perquè prefereixen volen seguir sent una economia petita en un món cada cop més gran? Perquè els fa tanta por Catalunya?

Això deu ser cosa del fet nacional