dilluns, d’octubre 10, 2005

El preu d’un no


Fa temps deia que a Catalunya ningú no s’atreviria a punxar el globus de l’estatut... i el globus ha arribat moderadament inflat a Madrit. Sembla clar que el globus no seguirà volant lliurement i allà els homes d’estat s’encarregaran de punxar-lo i, fins i tot petar-lo.

De moment l’enquesta d’ahir diumenge publicada al País (no cal dir la de El Mundo... per raons òbvies) ja dóna a entendre que PRISA i el País demanen més canya contra l’estatut per part del PSOE. Els donen a entendre que perdran vots sinó donen canya.

La mateixa enquesta, però, no diu quines repercussions pot tenir per al PSC modificar en les parts essencials l’estatut o, fins i tot, rebutjar-lo.

L’enquesta d’EL Periódico diu que em 38’5% dels votants del PSC (PSC-PSOE) considerarien greu o molt greu que no s’aprovés a Madrit. El 45’3·% dels catalans diuen que Zapatero ha d’acceptar l’estatut que arriba del Parlament.

És evident, que una retallada a Madrit necessita del pacte PSOE-PP i que la no aprovació també tindria el concurs de PSOE i PP.

En aquestes circumstàncies, independentment de si CiU i ERC retiren la proposta d’Estatut del Congrés (cosa que maximitzaria les conseqüències), queda clar que aquesta ctuació provocaria dues reaccions:

1.- A Espanya el PSOE quedaria reforçat
2.- A Catalunya el PSC quedaria debilitat

Aquestes conseqüències donarien lloc a dues altres conseqüències:

1.- A Espanya el PSOE, en minoria, podria perdre el recolzament d’ERC i CiU i BNG, PNB... Caldria veure si d’aquesta pèrdua de aliances se’n podria refer amb una majoria absoluta en unes eventuals eleccions. Però el resultat a Catalunya no seria només la pèrdua d’aliances, seria també, a més de guanyar uns quants diputats a Espanya, la pèrdua de diputats del PSOE per Catalunya, uns diputats amb els quals sempre s’ha comptat des de Ferraz, més si pretén obtenir una majoria absoluta.

2.- A Catalunya probablement provocaria una trencadissa que acabaria fent que els votants del PSC en clau espanyola votin, a causa del suport a l’estatut del Parlament, a la marca autèntica de l’espanyolisme, el PP i; els votants del PSC en clau catalana optin per ERC o CiU.

Quin negoci és menys dolent per al PSC, aprovar un bon estatut o punxar el globus? Quin dels dos preus és més car?