dilluns, de gener 02, 2006

Obligats a parlar espanyol gairebé per un cis

Fa uns dies va sortir una nova entrega del sainet per capítols que ens ofereix el CIS (Centre d’Investigacions Sociològiques) cada mes o cada dos mesos.

Ara es nota que manen els socialistes. El socialistes són més moderns i amics dels professionals d’aquest invent que es diu ciència política i de l‘estadística; ara no només ens ofereixen els resultats de l’enquesta, sinó que amés ens en donen diversos creuaments de dades. A mi sempre m’ha resultat interessant veure els creuaments de dades fet segons el recompte de vot. Això és, el resultat de l’enquesta segons allò que cada enquestat declara haver votat. Probablement, més que les declaracions oficials dels partits polítics, això és el què ens determina què és cada partit i qui vota cada partit. Això ajuda, també, als partits a saber per on han d’anar.

Ara que estem en pla debat estatutari i tornem a sentir aquells que van repetint que a Catalunya no hi ha llibertat d’expressió, que s‘ha de parlar català perquè els poders públics t’hi obliguen i que això suposa poc menys del què feien els nazis amb els jueus... ara, em fa gràcia veure algunes de les respostes d’aquesta enquesta.

Resulta que els electors del Partit Popular creuen que, del 0 al 10, el coneixement de la llengua espanyola o de les llengües oficials de les comunitats autònomes en els immigrants que van a l’estat espanyol és de 5’84. Òbviament la nota més alta d’entre tots els electors.



Ara resultarà, doncs, que els electors més compromesos amb l’obligatorietat de les llengües oficials no són els integristes de’n Roviretxe ni l’independentista de’n Maragall, són els votants, els electors, la base social, del Partit Popular. Té la seva gràcia...

Per acabar, quan la pregunta es formula referida a què és més important en un immigrant i proposen Que hable castellano o la lengua oficial de esta Comunidad Autónoma jo em pregunto si estan pensant en immigrants que parlin català: fills d’exiliats, gent de la Catalunya Nord, algun andorrà que parli català i portuguès o alguna persona que, per coses de la vida, hagi estudiat català. Em sorprèn fins a quins límits de finesa hipòcrita i barroquisme intel·lectual pot arribar el jacobinisme il·lustrat per damunt del franquisme democràtic.

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

Interessant com "problemes" com la crisi de valors, els polítics o el nacionalisme estan per damunt de la violència de gènere, la corrupció, el racisme o els serveis públics.

Una mostra més del que és el país veí.

12:35 p. m.  
Blogger RTM said...

Sí, tens tota la raó del món. Espanya queda retratada en aquestes enquestes, però també hi queden els enquestadors.

Mira, sinó, com en la pregunta 18 una de les possibles respostes parla de "raza distinta de los españoles". Anteriorment parla de "la misma raza o grupo étnico que la mayoría de los españoles", per en certes preguntes se'ls veu l'educació nacional-catòlica.

Jo només pretenia comentar el tema de la llengua, però això és molt bèstia... n'hi ha per fer-ne una tesi doctoral.

12:46 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home