divendres, d’abril 28, 2006

El vot nacionalment digne i estratègicament vàlid: el no

Han corregut molts bits de lletres per la xarxa i litres de tinta pels diaris sobre les moltes raons per votar no. Jo fins ara he parlat de les raons que, dins del joc democràtic, em servien per creure que el no és l’opció més vàlida i que aglutinaria més sensibilitats i, per descomptat més vots. Això em va valer un dels enllaços que més il·lusió m’ha fet; el de’n Toni Soy, alcalde d’Argentona i negociador del sistema de finançament per ERC.

Políticament ja s’ha adduït que els tres pretesos avenços que es branden per defensar un sí a l’estatut són falsos, tergiversadors i invàlids:

1.- Millor finançament: Em remeto a dos articles de’n Ramon Tremosa. No sé si és el millor expert en finançament autonòmic, però de ben segur és el que més l’ha estudiat. Un a
l’AVUI i l’altre a l’observatori de l’estatut d’Òmnium Cultural que denuncien al perpetuació de la dependència econòmica de Catalunya a ran del text que es sotmetrà a refrendament.

2.- Consideració de Catalunya com a nació: Em remeto als especialistes de la tolerància entre nacions del PSOE, Alfonso Guerra i Juan Carlos Rodríguez Ibarra. El primer ens va recordar que Espanya havia passat el ribot a l’estatut que Catalunya va aprovar amb el 90% i, el segon, també guerrista però amb una oratòria menys diplomàtica, va resumir-ho dient que ens havien guanya (per neòfits: que Espanya havia guanyat a Catalunya).

3.- Competències: Pretenia referir-me a alguns dels
articles de l’Hèctor López Bofill a l’observatori d’Òmnium, però avui el conseller Joan Saura (Xoan dels cafès per en Pasqual) ha fet una afirmació que és la constatació que les competències noves són una farsa. L’AVUI ho titula: “Saura vaticina conflictes amb l'Estat per les noves competències”. És a dir, que les competències que ens venen com a gran avenç hauran de passar-se uns anyets debatent-se al Tribunal Constitucional fins que ens diguin de qui són.

Si ara s’aprova aquest estatut, ja poden sortir en Mas, en Duran i el papa de Roma per dir que després d’aquest cal treure l’estatut del Parlament del calaix per ytornar-lo a proposar. Si aquest estatut s’aprova serà per anys i, com he dit, no soluciona ni encaix de Catalunya a Espanya, ni finançament de Catalunya ni competències. És a dir, res del què en un principi es proposava arreglar (que no solucionar). És a dir, que la cançó de l’enfadós que diu que és un petit pas endavant i que més val això que res és totalment falsa. No s’ha millorat, avançat, en pràcticament res i, un cop aprovat aquest estatut, Espanya no ens en concedirà cap altre. És a dir, aquest estatut que no només no millora la situació de Catalunya ni dels Catalans, a més, barra el pas a hipotètics avenços posterior.

Més encara, si s’aprova aquesta proposta d’estatut s’haurà vexat Catalunya com a nació prenent com una broma allò que el Parlament de Catalunya, manifestació de la sobirania popular, va aprovar amb el 90% d’acord.

No és, doncs, només qüestió estratègica, no és només qüestió de veure qui treu més o menys vots. És una qüestió de dignitat nacional. I el no és l’única resposta democràtica vàlida.

Un referèndum és una decisió maniquea.
Mani, filòsof persa de fa una colla d’anys, distingia únicament entre el bé i el mal, entre la llum i les tenebres (simplificant una prolífica obra filosòfico - religiosa en quatre paraules...). D’aquí es va encunyar el mot maniqueisme. Un referèndum és també una decisió maniquea en què només són vàlides les dues úniques respostes possibles, sí o no.

La meva és no.

11 Comments:

Blogger RTM said...

Permeteu-me que m'autocomenti:

Nen... cada cop fots un rotllos més llargs!!!

4:50 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Hola! És el primer cop que participo en el teu blog, i permet-me dur-te la contrària en aquests punts que has dit, sense acritud, deixant clar que a mi també m'hagués agradat que s'hagués aprovat el text del Parlament, i que em vaig enfilar per les parets (a diferència dels negociadors catalans, inclosos ERC) quan en ZP va afegir a les seves dues condicions amb "c" (consens i constitucionalitat) una tercera "c" per aprovar el nostre Estatut: la C de conveniència. És a dir: ens autocensurem aprovant un text constitucional aquí, per després que el PSOE ens el tombi (i ERC ni fred ni calor al tripartit).
Un cop dit això, t'argumento el que crec sobre els tres punts que dius que són un desastre:

1.-La nació: és veritat la interpretació que en fa el PSOE, o sigui, que res no es mou. Amb el text del Parlament, quedava clar que Catalunya era una nació i no hi havia segones lectures. Ara, s'obre la porta a què ens ho continuïn negant. Però, atenció!! També existeix la lectura que ens reconeixen com a nació, i és tan ajustada a dret l'una com l'altra. Em refereixo a aquesta segona lectura:
A l'articulat, s'estableix que Catalunya = nacionalitat. Al preàmbul, que no té valor normatiu però sí interpretatiu del que posa a l'articulat, vés per on que tornar a aparèixer la paraula nacionalitat, i de fet, la interpreta: és la projecció jurídica que se li dóna a la definició que el Parlament ha fet de Catalunya: una nació. Per tant, de forma enrevessada, però es pot interpretar també que ens ho reconeixen. Fins ara, cap text ho recollia, ni de forma explícita ni implícita.
També, a l'article 12, es preveu que es puguin formar "organismes comuns amb la resta de territoris amb vincles lingüístics amb Catalunya", és a dir, una forma enrevessada d'esmentar els Països Catalans, "pertanyin o no a l'Estat espanyol", no hi ha cap norma jurídica a l'Estat que prevegi això per institucions que no siguin el govern espanyol.

2.-Les competències: es guanyen la d'immigració i estic segur que també tindrem les infraestructures. És a dir, coses útils per al nostre país. Conflictes n'hi haurà segur, perquè qui ho decideix tot al final és el Tribunal constitucional, el 90% dels membres dels quals són triats per PP i PSOE. Per tant, amb poca visió plurinacional. Però l'Estatut és una llei estatal que l'Estat està obligat a complir. Tot dependrà de si hi ha majories absolutes a Madrid per fer lectures retallades del nostre autogovern.

3.-El finançament: té un punt defensable, que és que el model és transitori i caduca als 2 anys. D'aquí a dos anys, es pot fer una Agència catalana on la Generalitat pugui tenir la clau dels nostres diners. Es pot fer...o no. Depèn un altre cop de les majories absolutes a Madrid o no i de les majories nacionalistes sòlides aquí o no. Mentrestant, per durar 2 anys, es va creant l'Agència Catalana Tributària, i anem incrementant el nostre cistell d'impostos, els percentatges dels quals es poden modificar sense haver de canviar l'Estatut en un màxim de 5 anys. Per tant, tot i que no és el millor punt de l'Estatut, els seus efectes són provisionals.

Cap norma jurídica que ens reconegui el dret a l'autodeterminació no pot ser considerada satisfactòria per cap catalanista, però amb aquest Estatut sí que avancem, i sobre tot, si el govern de Catalunya no té lligams de subordinació amb Madrid.

Ja veus que jo també m'he allargat molt. Gràcies per l'atenció. Una salutació!

1:03 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Extret del comentari anterior: "(...)de manera enrevessada(...) Pot ser que (...) o no (...) dependrà de les majories a Madrid (...) d'aquí a dos anys (...)" Quanta contundència. Quina meravella d'estatut.

2:46 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Tinguem-ho clar!

El vot NUL no derrota l’estatut
L’estatut es derrota votant NO

Hem de tombar l’estatut!

12:50 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Tinguem-ho clar!

El vot NUL no derrota l’estatut
L’estatut es derrota votant NO

Hem de tombar l’estatut!

12:55 p. m.  
Anonymous Anònim said...

el vot nul a molt estirar no passarà del 20.000 vots.
d'aquesta menera podran calibrar l'encert de demanar-li al ramat d'ovelles de ERC que voti nul.
i veuran que el seu ex-votant és qualsevol cosa menys sumís, pragmàtic i realista, si fossim així votariem CiU.
fora molt millor retirar l'estatut i que la resta de comunitats fagin forat en el bloc constitucional, inclús esperar-nos el dia que els bascos en tinguin un de nou.
Pq aixó d'anar reben tots els clatallots pq la resta de comunitats, fagin el mateix no surt a compte.
Pq realment l'espanya centralista, copia mal feta de la frança-napoleonica només hi creuen els que aspiran a viure a la moncloa, la resta de barons o aspirans a ser-ho, son tant sobiranistes com el que més (siguin del pp o el psoe), l'unica diferencia es que ho diuen amb la boca petita, i un cop els clatallots s'els han endut els de sempre. I llavors diuen allò tan bónic, "no seremos menos que catalunya, queremos los mismo".
Això del NUL te la pinta de ser del mateix que se li va ocorrer, el burro com a simbol de com som els catalans, i tots els que l'enganxen al cotxe com a distinció intel.lectual sobre l'altre simbol de una societat contemporania, el brau escorxat el dia de la fiesta nacional...

9:42 a. m.  
Blogger Mireia said...

Votar nul també serveix per no empassar-se el que no bé de gust, crec.

12:50 p. m.  
Blogger Jaume P said...

Sobre els comentaris sobre la financiació i de que es provisional. "Pues va a ser que no": El que tanca el sistema es la solidaritat i depen 100% del Estat i ho fixa la proposta d'Estatut. Per tant amb ni les infraestructures garantides (llegiu que el FCI es resta) es un Estatut que fixa la LOFCA a la seva lletra. Pitjor que el actual en finançament. Te sentit un nul devant d'aixó?

9:09 p. m.  
Blogger RTM said...

Pffff.... fa temps vaig proposar-me anar responent els comentaris que es fessin al bloc i no esborar-ne mai cap (un cop en vaig esborar un de meu que per error vaig pubicar dos cops). Em sembla d'educació per part meva ser corresponsable amb l'esforç dels comentaristes. A mi sempree m fa mandra fer comentaris... Però cada cop n'hi ha més...

Primer.- Jo mateix tinc més raó que un sant. El post és molt llarg.

Segon.- David, m'encanten els comentaris llargs. Em demostren que no sóc únic abusant de l'espai ;) Pel què dius crec que estem prou d'acord però amb matisos diferents. Ampolla mig plena tu i mig buida jo. No et responc tema per tema perquè per això ja hi ha el post original. Una única refelxió: no crec que s'hagi de fer un estatut per tant poca cosa. Per això hauríem pogut fer un parell de lleis orgàniques al congrés. Amb aquest estaut es tanca el procés autonòmic. En aquesta legislatura ZP pretén tancar els problemes basc i català. Crec que n'havíem de treure molt més per no donar un no, perquè aquest estaut ens l'haurem de menjar per molts anys.

Tercer.- Per tant estic d'acord amb el què el tercer comentarista diu. No xdeixa de ser allò que deia en Rajoy (nostre senyor em perdoni per citar-lo): Les normes ben fetes són aquelles que s'entenen i no costen d'aplicar. Si uns hi llegeixen el què els ve de gust i els altres també. És que és una mala norma. Jo afegeixo que una mala norma sempre serà interpretada a favor del més fort.

Quart.- Turrai, tu rai, que solem estar d'acord ;)

Cinquè.- Amic anònim, també estem d'acord. Votar nul és lícit, m'agrada i em sembla estèticament molt satisfactori, però em sembla un error estratègic. No podem desitjar quedar relegats a ser quatre gats y que a més justificar el sí dels qui hagin votat que sí.

Sisè.- Insisteixo, Mireia, el vot nul m'agrada. Em satisfà i, segur que si votés nul em quedaria molt content escrivint qualsevol cosa que votant no. Però em sembla que el vot nul és un vot molt militant (no de cap partit, entenem-nos) que no serà ni majoritari ni representatiiu del descontentament que hi ha. És un vot que per minoritari pot desanimar el catalanisme promotor del vot nul. Per cert, m'ha fet molta gràcia el teu bloc. Estic tranquil que els joves catalans estiguin a les teves mans ;)

Setè.- Jaume, estic d'acord amb tu. Crec que un nul pot acabar justificant un estatut que ens hipotequi una pila d'anys més. Celebro haver descobert el teu bloc.

6:24 p. m.  
Blogger Pedro said...

Quanta raó viu-viu!

1:52 p. m.  
Blogger Jaume P said...

Gracies. Soc un recent Blogger ;) si vols intercanviem links.
De moment ningu fa molt de sorrol plantejant seriosament que el "no" ho te mes facil que el "si": Nomes guanyant a una de les "provincies" en te prou. A la hora de negociar amb ERC no es va preveure que diguessin "no" per la amenaça de perdre el govern, pero les bases no estem al govern.
Tots els del govern (ERC inclos) donen estadístiques per avalar que el "si" venç. Fa pena que el Vendrell ens digui que no tenim res a fer (amb el "no") mostrant estadístiques.

12:27 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home