Vostès tenen dos problemes, i es diuen...
Primer i principal l’hegemonisme. Hegemonisme és com s’ha denominat la política internacional de Bush i pren nom de la concepció i la voluntat d’aquest de ser hegemònic, poder fer i decidir el què li plagui en el moment que li plagui en ser el més gran i el més fort: el cosí de zumosol mundial. En aquest sentit CiU peca de sentir-se encara partit hegemònic, possible canalitzador de grans majories, en un moment en què aquestes ja no existeixen a Catalunya. CiU, doncs, no ha entès que a Catalunya, les majories absolutes són cosa pràcticament prehistòrica i no s’ha sabut adaptar a una nova situació, a un nou sistema de partits canviant, diferent, en què cal tenir cintura política i s’han de teixir complicitats per poder governar. El PSC ha estat més hàbil en aquest sentit i ha sabut guanyar confiances i complicitats. El problema, doncs, és voler ser “o cèsar o res”, menystenir als altres i presentar-los com a enemics a batre, més que com a possibles companys.
El problema de CiU és, doncs, que en ser hegemonista, en voler romandre sol i guanyar sol, sense ningú més, s’ha quedat sense amics, sense companys. I en una època sense majories absolutes vol dir que s’ha quedat sense governar.
El segon problema és la manca de respecte institucional, manca de respecte a les altres forces polítiques, al nou president, al president sortint i als resultats de les eleccions.
Fa temps vaig dir que una noia de CDC em va comentar que un cop l’expresident Pujol (ella n’hi diu president) la va renyar per criticar al president de la Generalitat. Ell li digué que pot criticar a en Maragall i als socialistes i a qui vulgui, però que la presidència i les institucions són sagrades i que no es toquen. Perquè si ens quedem sense institucions, què ens queda?
Doncs aquest és l’altre problema de CiU, menystenir als presidents i impugnar un resultat electoral per no estar-hi d’acord, posar els interessos partidistes per davant de tot. Reclamar la presidència moral per Mas quan aquest ha estat incapaç de formar govern. Perquè ara que en Mas ha guanyat per vots poden reclamar un sistema presidencialista, però quan Maragall guanyava per vots no el reclamaven aquest sistema i s’afermaven al parlamentarisme per argüir llur victòria.
I aquesta crítica, que pot semblar més lleugera que l’anterior és molt més de fons que l’anterior. Perquè CiU en les seves majories absolutes aconseguides gràcies a un líder indiscutible i indiscutit, més líder de país que no pas de partit, era el partit dels qui estimaven i respectaven Catalunya i per això i pel lideratge de Pujol, eren hegemònics, per això eren pal de paller. Però mancats de líder i de majories absolutes descobrim que desapareix també el respecte a les institucions del país i per tant desapareix la condició de pal de paller.
Per a tornar a aspirar a tot, CiU ha de deixar enrere la voluntat de l’hegemonisme i ha de tornar a confiar i estimar el país per damunt de les seves pròpies sigles. I per això potser necessitarà una altra generació de líders o, si més no, una altres dirigents.