Sociovergència

Vaja, que la justícia és igual per a tots. Sobretot si tens un govern amic.
Opinions no demanades i comentaris sense destinatari, tot sobrevivint a les inclemències de l'època en què ens ha tocat viure...
Què ens ven, doncs, el govern socialista com a obra de Govern amb marcat caràcter pre-electoral? Què ens expliquen que han fet?
Mirat per pàgines, les iniciatives iniciades per consellers d’ERC són, a part del missatge del president de la Generalitat sobre el pacte nacional per a l’educació, i llevat de les pàgines 1, 2 i darrera, són aclaparadores respecte de les propostes de les conselleries conduïdes pels altres partits. El còmput és el següent:
ERC 16 pàgines (Pacte nacional per l’educació, televisió digital terrestre, gespa artificial en camps esportius, nou sincrotó i supercomputador, llei de prestacions, modernització del DOGC, noves delegacions territorials del govern i crèdits per a l’emancipació juvenil).
PSC 2 pàgines (prevenció del càncer de mama, desplegament dels mossos i metro directe al Prat)
ICV 2 pàgines (memorial democràtic, pla de sanejament de les aigües residuals urbanes i ampliació del parc d’aigüestortes)
Hi a pàgines que les sumo com a mitja perquè hi ha pàgines amb dues notícies diferents.
En resum, i ja ho he dit algun cop, em molesta que es menystingui la tasca d’ERC al govern més enllà dels pollastres que han creat els socialistes al govern (3%, Maragall col·locant la corona, túnel de Carmel...). I em molesta que els socialistes facin demagògia i em fa riure que els ecos s'autodenominin l'única esquerra responsable i intel·ligent.
És ridícul que el govern bipartit socialista intenti apropiar-se d'una manera tan espúria d'una obra de govern que no només no és seva, sinó que, a més, probablement no l'haurien protagontzat tal com s'ha fet, perquè moltes iniciatives republicanes van quedar bloquejades per les reticències socialistes, com l'oficina antifrau, la divisió territorial de Carretero, la llei de prestacions socials...
I perquè el Marc Ponts, de Terrassa, no se m’enfadi, dues coses. Primera, defenso la feina feta pels consellers d’ERC davant en el sí del govern tripartit i davant de la, crec, escassa feina de la resta dels consellers del Govern. Res més. De l’altra, comparteixo les paraules del Carles Agustí (llaaaaaaaaaaaaaaaaaarg currículum), de CiU i que utlitza el mateix logo del PSC-PSOE i de la mateixa agruipació canària que jo, dient que els socialistes, d’esquerres, en tenen ben poca cosa. Certament sempre he pensat que els socialistes de socialistes en tenen tant com jo de capacitat per resumir
2.- Eleccions municipals
Tant de bo hi hagués eleccions més sovint...
2.- La frontera electoral amb CiU és cada cop més definida. Els transvassaments de votants entre aquestes opcions són cada cop menors. De fet la darrera enquesta del CIS ho indicava amb un claredat espectacular. Els electors de CiU menyspreen ERC i els d’ERC a CiU. No crec, doncs, que gaires vots puguin anar d’un a altre partit. Aquest aclariment de la frontera electoral entre ambdós partits va produir-se a les generals de 2004 quan ERC ja havia optat pel Maragall enlloc de Mas.
3.- La mateix enquesta del CIS denota una cosa que els estrategs de PSC-PSOE i CiU potser esperaven que passés més tard. Esperaven que el bluff de l’estatut durés més i més. Però aquesta enquesta ja denota que la majoria de catalans creu que “l’estatut ha quedat molt retallat i no satisfà les aspiracions de Catalunya” i que “aquest estatut no solucionarà els problemes de finançament de la Generalitat de Catalunya”. No crec, per tant, que la ciutadania comparteixi el no a l’estatut que va fer ERC, però sembla que ja ha entès el perquè i que comparteix el perquè. Pot no compartir l’exteriorització del descontentament, però sí el fons. I en tot debat polític, el més important és guanyar el combat ideològic, perquè aquest és el que assegura la victòria electoral en el mig i llarg termini.
4-. Personalment crec, i ja ho he manifestat algun cop, que ERC pot vendre una bona obra de govern. L’ha de saber explicar i contextualitzar i ha de saber explicar que tot allò que ara intenten vendre els consellers del Pozo (sisena hora, pacte nacional per l’educació...), Figueras (subsidis, llei de la infància...), Castells (pla territorial sectorial dels equipaments comercials...), Sabaté (millora de finançament dels ajuntaments catalans) entre d’altres és obra d’ERC, encara que els fessin fora del govern.
5.- Després de mesos de decaïment de la moral republicana, d’ençà l’expulsió del Govern, em fa l’efecte que aquest està remuntant. I no hi ha arma més potent que la il·lusió i la capacitat d’engrescar
Per això crec que ERC pujarà, ja sigui fins els 24 diputats, 25 o... ves a saber...
No hi ha campanya complerta sense acusacions de corrupció I aquesta pre-campanya comença forta i els mèdia ja han començat a esbombar acusacions a tort i a dret i a apuntar amb el dit a alguns membres de PSC i CiU; de CiU i PSC, els dos clàssics catalans en parlar de corrupció.
En Lluís Bou fa, avui, una excel·lent crònica relatant com s’han esdevingut i acompassat les diferents filtracions dels diversos casos de corrupció i quin paper hi ha jugat els mitjans de comunicació. Per exemple el paradigma del bon periodisme, El País i la SER, es va dedicar a propagar la informació sobre la relació entre la màfia russa i l’exconseller, número 4 de Mas, Fernández Teixidó el dia abans que es fes pública la relació amb els mateixos individus d’Eduard Planells, subdelegat del govern central a Barcelona, socialista, doncs. Per descomptat, la filtració sobre Fernández Teixidó ha eclipsat la sospita sobre la provitat del governant socialista. Ètica en la política i ètica en el periodisme; perquè polítics i periodistes sempre han estat dues espècies que es retroalimenten.
De l’Eduard Planells no se n’ha sabut gran cosa, doncs. De’n Fernández Teixidó sí. Que la cúpula de CiU la marginat i condemnat a fer sol, abandonat, lluny de la seu de CDC, una roda de premsa per desmentir-ho adduint que no coneixia la condició de mafiós del seu interlocutor. Algun cop m’han demanat què és pitjor, si la ignorància o la indiferència. En política, tant perillós és ser ruc com ser un corrupte. I el número 4 de CiU, o és un ruc o és un corrupte. D’això no n’hi ha cap mena de dubte.La màfia russa, a més del socialista Planells i el convergent Fernández Teixió, sembla que també ha extès els seus tentacles a alguns alcaldes de la federació. Segons filtren alguns mitjans, la investigació policial podria afectar algun ex-president de la Diputació de Tarragona i alcalde del Baix Camp. Res confirmat, però tres sospitosos i tots tres amb càrrecs presents o passats molt rellevants en els seus partits polítics. Vaja, que no eren militants que anessin per lliure...
Al mateix moment, el Partit Popular ha dut a la fiscalia als socialistes de pagar summes sumes de diners a amics seus per fer informes copiats d’internet i, més encara, copiats d’altres informes que s’havien cobrat prèviament. I dic amic perquè resulta que Antoni Gutiérrz Rubí és l’amic de Miquel Iceta que realitza, al bloc del portaveu socialista l’apartat “Zona Web núm. 52 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.”
I mentrestant el PP, que mai no ha governat a Catalunya i, per tant, li resulta difícil corrompre-s’hi gaire, ICV i ERC, resten al marge gaudint de l’espectacle.
I em deixava el clàssic: Ignasi Farreres. No es pot parlar de corrupció a Catalunya sense citar Unió, Ignasi Farreres i els casos Treball i Turisme. Ara la fiscalia li demana 5 anys de presó. Però el cas és que, per ara, en Farreres encara no ha visitat el Trullo, Chirona, ni hi ha hagut de lluitar per una pastilla de sabó com ja ho va fer el responsable de la formació dels socialistes catalans, Josep Maria Sala, per l’afer de FILESA-MALESA i TIME EXPORT.
Podríem parlat de molts casos més per ambdós costats, però per ara no n’han sortit més. Encara... i esperem que no en morin més a Laos...
Llàstima que PSC-PSOE i CiU no van voler revisar la llei de finançament dels partits polítics tal i com va demanar ERC; tampoc van voler crear l’oficina antifrau com demanava ERC, també van estigmatitzar ERC per unes pràctiques que, conduents a un finançament independent dels donatius anònims i la generositat desinteressada o no de terceres persones, són plenament legals segons la fiscalia.
El festival ha començat. A veure si, un cop acabada la campanya, descobrim qui s’ha aprofitat més dels calés que els catalans paguem mitjançant els nostres impostos i que ells es comprometen a gestionar amb transparència i provitat.
I un cop hagin acabat de rebolcar-se pel fan de la corrupció i acabin dient “i tu més”, els catalans els puguem enviar a pastar fang.
Polítics nacionals: Miquel Roca (l'home que va aconseguir que una nefasta constitució no fos nefasta. Fos pèssima.) i Narcís Serra (cunyats i exponents d’una transició mal feta)
Polítics bascos: Josu Jon Imaz (la revolució espanyolitzadora del PNB en contra d’Arzalluz i Egibar) i Odón Elorza (un mohicà com Maragall? una cara amable del jacobinisme socialista?)
Casualitat? Tornem al país que quan vol fer un teatre en fa dos, un per cada facció de polítics? Que quan vol repartir un premi en reparteix dos?
Tots aquells socialistes catalans, nacionalistes d’ordre i eco dels socialistes que deien que ja estàvem a l’alçada del País Basc devien quedar astorats. Cert és que ningú no se’n va fer ressò (o jo no me’n vaig adonar des del meu feliç estiueig), però aquestes paraules d’en Txarli queden per la posteritat.
El president va dir que ja érem la regió amb més autonomia d’Europa i que l’Estat era residual a Catalunya. Potser per això diuen que la primera dama catalana ha abandonat la militància socialista. Per això o perquè li han defenestrat el marit i ara l’haurà d’aguantar a casa cada dia.
He estat un mes de vacances i, en tornar, trobo que encara han passat prou coses al nostre oasi particular: recanvis socialistes a Barcelona i Madrid, pollastre del Prat i tres reunions de la Diputació permanent al Parlament (o dues, no hi posaria la mà al foc), crisi amb la proposta de vot dels immigrants mentre arribaven pasteres (ara cayucos) plens de votants a diari... Deu ser perquè toquen reformes a l’oasi, toquen eleccions i això excita a tothom...